Embolo presudio svojima, Švajcarska pobijedila Kamerun

2
Foto: FIFA

Švajcarska i Kamerun su na Mundijalu u Kataru odigrali prvu utakmicu u Grupi G, u kojoj se nalazi i Srbija, a evropska reprezentacija je pobijedila sa 1:0 i upisala tri boda.

Švajcarci su jedini gol na meču postigli u 48. minutu iz svog prvog udarca u okvir gola – Bril Embolo je bio strijelac protiv zemlje iz koje potiče, pa nije ni slavio pogodak fudbaler Monaka.

Šaćiri je prethodno centrirao po zemlji na ivicu peterca, odakle je zaboravljeni Embolo rutinski savladao Onanu.

Kamerun je u prvom poluvremenu bio bolji i opasniji tim. Nije bilo mnogo prilika da se rezultat promijeni, ali su Kamerunci počeli meč u čvrstom i organizovanom bloku na svojoj polovini terena, a pretili su iz brzih kontranapada.

Najbolju priliku imali su u 10. minutu, kada je Embuemo utrčao u prazan prostor i šutirao iskosa. Zomer je odbranio, a poslije odbitka pokušao je i Ekambi, ali je poslao loptu preko gola.

Kako je vrijeme odmicalo sve češće i duže imali su Kamerunci i loptu u svom posjedu, ali nisu pronalazili put do gola Zomera.

Švajcarska je najopasnija bila poslije kornera – Elvedi i Akandži su pred odlazak na odmor imali dve dobre šanse, ali je prvi šutirao glavom pored gola, a drugi loše zahvatio loptu iz veoma dobre pozicije.

Čim je drugo poluvreme počelo, fudbaleri iz Švajcarske su iskoristili prvu neopreznost kamerunske odbrane, postigli su gol i potpuno demoralisali Kamerunce, koji su do kraja meča teško stvarali šanse, a igra im se potpuno raspala.

Najbolje što su uradili bio je sjajan prodor napadača minhenskog Bajern Čupo-Motinga po desnoj strani terena – prošao je pored nekoliko čuvara, ali je morao da pokuša iz veoma nezgodnog ugla, pa je Jan Zomer intervenisao i poslao loptu u korner.

Imala je i evropska reprezentacija još nekoliko izglednih prilika – u 68. minutu Vargas je bio u završnici dobre akcije, šutirao je iz prve, ali je Onana odlično intervenisao. Odmah su Švajcarci zaprijetili i nakon kornera, ali je Angisa u posljednji čas skinuo loptu sa noge Embolou.