Evropski lideri daleko od postizanja dogovora o budžetu EU i fondu za oporavak od pandemije

27
Foto: Stephanie Lecocq/Pool

Lideri zemalja članica EU priznali su danas da su daleko od postizanja dogovora o izdvajanju 1,85 biliona evra za budžet EU i fond za oporavak od pandemije virusa korona, na prvom samitu u Briselu od početka pandemije.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je po dolasku na samit da su neslaganja veoma velika i da ne može predvidjeti ishod razgovora, niti da li će biti postignut sporazum, ali da očekuje vrlo teške pregovore.

Nakon dvije sjednice, lideri su napravili pauzu pred večeru, kako bi omogućili predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, koji predsjedava samitu, da pokuša kroz pojedinačne razgovore sa predstavnicima zemalja smanjiti ogromna neslaganja u vezi sa tim ko bi trebalo da dobije ili da novac i po kojim uslovima.

Lideri su tokom samita nosili maske, a uobičajene zagrljaje, rukovanja i poljupce zamijenilo je prijateljsko klimanje glavom i dodiri laktovima.

AP konstatuje da će za dogovor lidera biti potrebno više od dvodnevnog samita.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je nakon obraćanja liderima da ulog ne može biti veći, pozivajući ih da postignu sporazum jer je Evropa suočena sa negativnim uticajem epidemiološke krize na ekonomiju.

– Bilo kakvo odgađanje moglo bi da podstakne nove oluje i da ugrozi evropsku scenu. Znamo da su predviđanja vrlo negativna. Ukoliko Evropa ne odluči, možda bi finansijska oluja mogla da pogodi javne finansije, te je stoga veoma bitno da se postigne sporazum – upozorio je Sasoli.

Foto: REUTERS

Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je prije samita sa premijerom Holandije Markom Ruteom, koji je veliki protivnik prijedloga o budžetu i smatra se jednom od najvećih prepreka postizanju sporazuma na ovom samitu.

Iako je rekao da nije optimističan, Rute je naglasio da se „nikad ne zna i da niko ne želi novi samit“ o današnjoj temi.

Makron je naglasio da je narednih nekoliko časova odlučujući period i da je ulog Evropa kao zajednički projekat.

Hitnost i značaj sastanka bila je tolika da su lideri odlučili da prekinu praksu održavanja video-konferencija tokom pandemije i da se lično sastanu u Briselu.

Broj članova delegacija sveden je na minimum, te se lideri moraju osloniti isključivo na lično znanje.