Fenomenalna Srbija u polufinalu Mundobasketa

15
Foto: FIBA

Košarkaši Srbije pobijedili su Litvaniju u polufinalu Svjetskog prvenstva 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13). Rival će biti pobjednik duela Kanada-Slovenija.

Najbolje timsko izdanje Srbije u najvažnijoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

Poslije početnih četiri uzastopna pogotka za tri Litvanije, srpski igrači su izuzetno agresivnom odbranom na pokušajima sa distnace, dizanjem ruke na svaku šut, ometanjem igre spolja došli do visoke prednosti i potpunog zaustavljanja rivala.

Litvanci su na talasu trojki došli do prednosti 16:10. Slijede izmene sredinom prve dionice u kojima su igrači sa klupe donijeli novu energiju i preokret srpskoj ekipi na startu narednog perioda. Naročito Filip Petrušev u seriji poena. Intenzitet u odbrani se pojačao i na tom talasu se nadovezala prva petorka pri povratku u teren.

Bogdan Bogdanović je trojkom u posljednjem napadu Srbije na šest sekundi do kraja doneo 41:33 za „orlove“.

Litvanija je krenula sa zonskom odbranom treću dionicu, što je omelo srpske igrače u prvom napadu. Međutim, trojka Nikole Jovića ih je odvratila od te ideje. Zatim prezimenjak Stefan sa dva uzastopna pogođena šuta za tri, koristivši provociranje čuvara prolaskom ispod bloka.

Došlo se do „kobnih“ plus 16, ali nije bilo kao protiv Italije, već je prednost samo rasla. Litvanci nisu mogli nikako da se približe i ugroze prednost srpske ekipe.

Fenomenalni Bogdanović sa 21 poenom, Milutinov koji je uspostavio autoritet nad Valančijusom i „iks-faktor“ Petrušev sa 17 poena nosili su srpski tim u napadu. Ne treba da se zaboravi ni doprinos Stefana Jovića sa 11 poena, tri bitne trojke, i pet asistencija.

Tadas Sedekerskis je bio prvi strijelac Litvanije sa 14 poena, Rokas Jakubaitis je završio sa 13 poena i devet asistencija, Ignas Brazdeikis i Jonas Valančjunas su postigli po 11 poena.