Fočaci podržali pravoslavnu braću u Crnoj Gori

64
Foto: Vladislav Dajković/Facebook

Više stotina Fočaka, mirnim okupljanjem ispred Svetosavskog hrama u Foči, poslali su poruku podrške Srbima i vjernicima Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na transparentima koje su osvijetlili bakljama pisalo je „Crna Gora srpska Sparta“ i „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.

Građani su izrazili negodovanje zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojio crnogorski parlament, izrazivši sumnju da je on samo uvod u dalji progon kanonske pravoslavne crkve sa osmovijekovnom duhovnom i bogoslužbenom tradicijom u Crnoj Gori.

– Ja, kao student i jedan od organizatora hodočašća u manastir Ostrog iz Studentskog doma u Foči, ostao sam ovdje za praznike i došao da dam podršku našoj braći da se odbrane naše svetinje – kaže jedan od okupljenih građana.

Video: RTRS

Okupljeni ističu da je Crna Gora doživjela veliku sramota zbog postupaka vlasti koji su duboko podijelili narod i koji provode neprestani linč protiv svega što je srpsko i pravoslavne vjeroispovijesti.

– Želimo da pružimo podršku srpskom narodu. Ovo je znak podrške nas Fočaka. Ne smijemo dozvoliti da nam otimaju najveće svetinje – poruka je sa mirnog okupljanja u porti jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu – Svetosavsog hrama u Foči.