Fon der Lajen: Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU

15
Foto: DPA

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoam važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

– Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Dijelimo istu istoriju, vrijednosti i uvjerena sam i istu sudbinu – poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

– Imamo zajedničke interese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je – želimo vas u EU, nastavite sa reformama, cilj je pred očima – poručila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je ocijenila da su zemlje Zapadnog Balkana značajno napredovale u reformama, ali i da još posla ima da se uradi na polju vladavine prava, pravosuđa i slobode medija.

– Ali, moramo da priznamo napredak koji jeste urađen – naglašava fon der Lajen.

Ona je dodala da će Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biti jedna od važnih tema tokom Samita, naglašavajući značaj regionalne integracije tržišta.

– Sa Ekonomskim i investicionim planom od skoro 30 milijardi evra moći ćemo da napravimo stvarnu razliku i investiramo u projekte Zelene agende, digitalizacije i onih koji su od koristi za reginon – kaže fon der Lajen.

Predsjednica EK je pred Samit podsjetila da je EU najveći partner regiona i ocijenila da građani Zapadnog Balkna najviše dobrobiti mogu imati od EU.

– Visok kvalitet, pouzdanost, trasparetntnost i jasnu predstavu o cijeni, bez uslova – kaže Lajen.

Ona je podvukla orgroman pozitivan efekat koje je integracija u EU imala na zemlje članice, počev od porasta standarda, rasta ekonomije, do jačanja demokratije.

– U intereseu EU je da taj proces ima i sa Zapadnim balkanom. Smatram da EU ima koristi od proširenja – zaključila je Lajen.