Francuski predsjednik Makron evakuisan iz pozorišta

29
Foto: Felix Zahn/Imago Images

Snage bezbjednosti Francuske evakuisale su predsjednika zemlje Emanuela Makrona iz teatra “Les Bouffes du Nord” u Parizu zbog upada antivladinih demonstranata.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Makrona demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuisala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plate koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plata iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to dovesti do znatno manjih penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmjene u kriterijuma zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će na kraju oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.