Fumio Kišida je budući japanski premijer

14
Foto: REUTERS/Issei Kato

Bivši japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida izabran je danas za lidera vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), što mu osigurava poziciju premijera, na kojoj će za nekoliko dana naslijediti Jošihidea Sugu.

Kišida ima umjerenu podršku javnosti, pa bi njegova pobjeda mogla da donese probleme LDP-u na opštim izborima za nekoliko sedmica.

Kišida je porazio bivšeg ministra odbrane i spoljnih poslova Tara Kona u drugom krugu unutarstranačkog glasanja. Dvije žene koje su bile kandidati, Sanae Takaiči i Seiko Noda, ispale su u prvom krugu.

Pobjednik na stranačkim izborima naslijediće nepopularnog premijera Sugu, koji je objavio da se neće kandidovati za novi mandat nakon samo godinu dana na funkciji. LDP ima većinu u donjem domu parlamenta, pa će lider ove stranke skoro sigurno postati predsjednik Vlade.

Kišida mora da raspiše izbore do 28. novembra i suočava se sa zadatkom obnove ekonomije od pandemije kovid 19. On ima ugled političara koji gradi konsenzuse, što bi moglo da mu pomogne u konsolidaciji kontrole nad vladajućom strankom, u kojoj postoji više frakcija.