Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

7
Foto: Miloš Vučević/Facebook

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsjednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavijestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama, zahvalivši Gabonu zbog toga što u potpunosti priznaje teritrijalnu cjelovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

– Premijer Sima nas je obavijestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcjenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih djela – rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dvije zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama BiH i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj BiH.

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost Srbije.

– Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje samoproglašenog Kosova, što je za nas od neprocjenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal – rekao je Vučević.

Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti sporta.