Golić: Podrška smanjenju uticaja industrijskih postrojenja

23
Foto: SRNA

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da podržava projekte koji doprinose smanjenju uticaja industrijskih postrojenja na životnu sredinu.

Golićeva je u razgovoru sa delegacijom Rafinerije nafte „Brod“ i hrvatske kompanije „Kroduks plin“ podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje izdalo građevinsku dozvolu Rafineriji za izgradnju unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa, saopšteno je iz ovog ministarstva.

– Radi pojednostavljivanja postupka i brže realizacije projekta, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i dosadašnjom praksom, dati saglasnost nadležnom organu u Hrvatskoj da izda odgovarajuće dozvole za sanaciju mosta na Savi i prenamjenu i sanaciju produkovoda. Pomoći ćemo da budu obezbijeđene i potrebne saglasnosti nadležnih organa na nivou BiH – rekla je Golićeva.

Predstavnik Rafinerije nafte „Brod“ Andrej Galicki je obavijestio Golićevu da su građevinski radovi na izgradnji unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa u najvećem dijelu završeni, te da je planirano da prvi kubici gasa kroz direktni gasovod u Rafineriju uđu u trećem kvartalu ove godine.

Na sastanku je predstavljen obim projekta gasifikacije Rafinerije nafte „Brod“, kao i rezultati ispitivanja stanja mosta preko Save, koji sada služi isključivo kao nosiva konstrukcija cjevovoda.

Prema istraživanjima, most zahtijeva sanaciju, koja podrazumijeva zamjenu čeličnih užadi mosta i držača cijevi.

Ispitivanja stanja produktovoda od Slobodnice do Rafinerije nafte „Brod“ su pokazala da prenamjena u gasovod predstavlja rješenje koje je građevinski najjednostavnije, najprihvatljivije s aspekta zaštite životne sredine i najbrže izvodljivo.