Golić: Pravna borba tek predstoji

16
Foto: SRNA

Ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je danas u Sarajevu na sastanku, čiji je domaćin ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist razgovarano o koracima koje treba preduzeti s ciljem sprečavanja Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora blizu granice sa BiH, te istakla da prvna borba tek predstoji.

Golićeva je rekla novinarima da se već povlače određeni diplomatski potezi i vode intenzivni pregovori sa vlastima Hrvatske, te izrazila nadu da će hrvatska strana konačno shvatiti da to što rade nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima.

Golićeva se nada da će Hrvatska odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada graditi na nekoj drugoj lokaciji kako ne bi ugrožavala zdravlje prvih susjeda.

– Diplomatija će raditi svoje, mi ćemo paralelno pripremati jedan pravni ekspertski tim. Koordinaciju će voditi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa u Savjetu ministara, a mi smo tu da pružimo svu pomoć, uključujući veliki broj stručnjaka koji će biti angažovani ukoliko Hrvatska bude insistirala da pravi odlagalište na Tgovskoj gori – naglasila je Golićeva i istakla da pravna borba tek predstoji.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže na nekadašnjem vojnom objektu „Čerkezovac“, gdje postoje vojni objekti nekadašnje JNA ukopani u Trgovskoj gori tri kilometra od granice sa BiH, odnosno opštinom Novi Grad u Republici Srpskoj.

Tom planu se protivi Republika Srpska i BiH strahujući da bi takva potez ugrozio egzistenciju 230.000 ljudi i prirodu u devet opština u slivu Une.