Golić u Stokholmu: Strategijom o zaštiti životne sredine obuhvaćeno sedam tematskih oblasti

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Strategijom o zaštiti životne sredine smo obuhvatili sedam tematskih oblasti – upravljanje vodama, upravljanje otpadom, zaštitu prirode, kvalitet vazduha, klimatske promjene i energiju, hemijsku bezbjednost i buku, održivo upravljanje resursima i upravljanje životnom sredinom rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti Stokholmskom institutu za životnu sredinu.

– Imali smo sastanak Upravnog odbora „BiH ESAP 2030+“, i završni sastanci kada su u pitanju i otvorena pitanja za izradu strategije za zaštitu životne sredine za Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, je jedna sveobuhvatna strategija, koja će biti sastavni dio ove tri strategije na nivou BiH koje traže evropske institucije – rekla je Golićeva.

Navodi da će dokument definisati konkretne strateške ciljeve i konkretne mjere za postizanje tih ciljeva u svakom od strateških dokumenata, s obzirom da je stepen zaštite životne sredine isključiva nadležnost entiteta.

– Utvrđivanjem najvažnijih prioritetnih aktivnosti Strategije za BiH moguće je usmjeravanje domaćih i međunarodnih investicija u konkretne mjere za poboljšanje stanja životne sredine u Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu – navela je ona.

Istakla je da će se ovim dokumentom definisati politike za relizaciju aktivnosti u periodu od 10 godina sa ciljem zaštite životne sredine, poboljšanja devastiranog prostora, ublažavanje i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promjena, jačanja otpornosti na klimatske promjene, veću usaglašenost domaćih propisa sa propisima EU i međunarodnih sporazuma.

Projekat traje do kraja 2022. godine i sve finansira Kraljevina Švedska od svojih poreskih obveznika putem njihovog državnog instituta za zaštitu državne sredine.