Gradonačelnik Mostara u Sabornoj crkvi razgovarao sa vladikom Dimitrijem

18
Foto: SRNA

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić posjetio je danas Sabornu crkvu u Mostaru, a Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije smatra da to uliva nadu u srpsku i pravoslavnu zajednicu i da će se ovaj grad istinski obnoviti.

U posjeti Sabornom hramu, čija obnova još nije završena, sa Kordićem je bio i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, a dočekali su ih vladika Dimitrije i starješina crkve Duško Kojić.

Vladika je zahvalio gradonačelniku za ovu posjetu i što se upoznao sa situacijom oko obnove Sabornog hrama, te potrebama koje Srpska pravoslavna crkva u Mostaru ima.

– Saborni hram će se obnoviti kada naša zajednica ovdje zaživi punim plućima – rekao je Vladika i dodao da je saradnja sa gradonačelnikom Mostara počela malim koracima, ali da on vjeruje u male korake.

Vladika je naveo da je Kordić pokazao da je gradonačelnik svih građana u Mostaru i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena.

Foto: SRNA

Kordić je rekao da će se potruditi da se stvore dobri uslovi da bi svi oni koji su u posljednjih 30 godina otišli iz grada mogli da se vrate, a da je sa vladikom razgovarao o projektima koji su važni za srpsku zajednicu u Mostaru, posebno kada je u pitanju religijski dio.

On je dodao da su obišli Saborni hram, razgovarali o projektima i načinima finansiranja, a s obzirom na to da je srpska zajednica najmanja u Mostaru, Kordić je rekao da ima posebnu osjetljivost prema toj zajednici.

– Zajedno sa potpredsjednikom Gradskog vijeća Veliborom Milivojevićem razmišljam o načinima i potezima koje bi mogli napraviti na dobrobit srpske zajednice i grada Mostara. Mostar bez srpske zajednice nije Mostar i nezamisliv je kao takav – rekao je Kordić.

On je dodao da je na sastanku dogovoreno da će se malim koracima rješavati svakodnevni problemi, a da će za strateške i velike projekte zajedno tražiti način realizacije.

Kordić i Milivojević obišli su i kompleks oko Saborne crkve.