Grčka traži hitan samit EU o Turskoj

11
Foto: REUTERS

Grčka traži hitan samit Evropske unije o Turskoj, objavila je kancelarija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

To je zatraženo poslije dolaska turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornu zonu u istočnom Sredozemlju što je ponovo pojačalo tenzije između dvije zemlje.

Grčka i Turska su rasporedile ratne brodove u istočnom Sredozemlju, gdje je Turska ponovo poslala brod za istraživanje energetskih resursa. Grčka kaže da se ta oblast preklapa s njenim epikontinentalnim pojasom.

Atina je juče ocijenila da Ankara ugrožava mir slanjem istraživačkog broda što je “nova ozbiljna eskalacija” i ukazala na “destabilizirajuću ulogu” Turske.

– Grčka neće prihvatiti nikakvu ucjenu i braniće svoj suverenitet i svoja suverena prava – navelo je Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka šefova Oružanih snaga koji je hitno sazvan.

Grčka Ratna mornarica danas je lokalizovala turski brod jugoistočno od ostrva Krita, a prati ga turska flotila uz nadzor grčkih ratnih brodova.

Turska je ranije navela da će brod obavljati pretraživanja od 10. do 23. avgusta u velikoj zoni između Krita – na jugu Grčke, i Kipra – u istočnom dijelu Sredozemnog mora.