Grenel: Sastanak Beograda i Prištine u Bijeloj kući 2. semptembra

19
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni izaslanik Bijele kuće Ričard Grenel najavio je da će se predstavnici Srbije i samoproglašenog Kosova sastati na pregovorima u Bijeloj kući 2. septembra.

– Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri (samoproglašenog) Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući radi pregovora 2. septembra – napisao je Grenel na svom Tviteru.

Grenel nije iznio više detalja.

Razgovor zakazan u Bijeloj kući, koji je trebalo da se održi 27. jula otkazala je prištinska strana, a nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnijelo Specijalizovanim vijećima (samoproglašenog) Kosova na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija zbog ratnih zločina.

Vučić: Učestvovaćemo u razgovoru u Bijeloj kući

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel. Ističe da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Vučić je naveo da je razgovarao sa Ričardom Grenelom i da će teme sastanka u Vašingtonu 2. septembra biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

– Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore – rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin „pregovori“, pitanje za američkog diplomatu.

– Oni su i prije nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo – rekao je Vučić.

Dodao je i da će SAD, kao i veći dio EU i briselske administracije, dijalog uvijek posmatrati kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

Vijest o sastanku potvrdio je i premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti, uz objašnjenje da će tema razgovora biti ekonomija.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Ističe da se Srbija nalazi u teškoj situaciji.

– Naša pozicija je teška, za SAD i veći dio EU KiM je nezavisna država – rekao je Vučić, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati KiM kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

– Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu – objasnio je Vučić dodajući da to ne kaže poslije, već u susret događaju.

Naveo je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se srpska delegacija sprema danima i nedjeljama.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rješenje bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još i podsjeća na upad u zaštićenu zonu manastira Dečani.

– Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mjestu – podvukao je Vučić.

Vučić je rekao da je u interesu Srbije, ali i Prištine ekonomsko otvaranje.

Kada je riječ o EU naglasio je da se ne smije ispustiti iz vida da kada se govori o EU treba pomisliti prvo na Njemačku, jer je ona toliko snažnija od svih drugih.

Vučić je naglasio da tolika nadmoć u EU nikada u evropskoj i svjetskoj istoriji nije postojala, kakav je slučaj sada sa Njemačkom.

– Pregovori o KiM se vode pod pokriviteljstvom Brisela, ali najuticajnija u je Njemačka – podsjetio je on.