Grujičić: Troje u Beogradu i dalje kritično, u Smederevu pacijenti van životne opasnosti

7
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić navodi da se dvije pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze u kritičnom stanju. Ukazuje i da je djevojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, i dalje u kritičnom stanju i vitalno ugrožena. Pacijenti u smederevskoj bolnici nalaze se van životne opasnosti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je za RTS da su dvije pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smederava kritično.

– Što se tiče povređenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC, dvije djevojke su i dalje životno ugrožene. Devojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, je nažalost stradalo lijevo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procijenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo – navodi Grujičićeva.

Devojka koja je imala višestruke povrede trbuha, je takođe kritično, dodaje ministarka i ukazuje da njoj danas sledi još jedna intervencija.

– Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, moraće da dobije još neke dodatne intervencije. Čovek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svjestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran – navodi Grujičićeva.

Ukazuje da je pacijent koji se nalazi u KBC „Dragiša Mišović“ još uvijek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak.

– Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu slijedi još bar jedna ili dvije operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najvjerovatnije slijedi još po neka operacija – navodi Grujičićeva.

Prema njenim riječima, djevojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

– Ona je fantastično. To dijete je nevjerovatno, takvi ljudi nas uvijek obraduju, nevjerovatan psihički sklop te devojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku – kaže ministarka.

Pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša je stabilan, dodaje Grujičićeva.

Ukazuje da se povređeni u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

– Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkoljenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale – navodi ministarka.

Navodi da su dva dječaka koja su povređena u pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva juče puštena kući.

Ukazuje da je stanje devojčica koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško.

– Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve – navodi ministarka.