Gruzija nastavlja fudbalsku bajku u osmini finala Evropskog prvenstva

9
Foto: staddoha.com

Fudbaleri Gruzije nastavljaju takmičenje na Evropskom prvenstvu. Gruzini su savladali Portugal 2:0 u posljednjem kolu grupne faze i kao trećeplasirani tim iz grupe F igraće osminu finala Evra 2024.

Gruzija piše jednu od najlepših fudbalskih priča u novije vrijeme. Gruzija je hrabra, disciplinovana i krasi je veličanstven timski duh. U debitantskom nastupu na nekom velikom turniru Gruzini su se domogli eliminacione runde.

Odličnu utakmicu protiv kombinovanog tima Portugala su dobili zahvaljujući golovima Hviče Kvarackelije u drugom minutu i Žorža Mikautadzea iz penala u 57. minutu.

Portugal je izgubio meč, a poraz je mogao sebi da priušti, jer nije uticao na njegov krajnji plasman u grupi F. Tokom utakmice Portugalci su se borili protiv protiv niskog bloka Gruzije koja je bila hrabra i pametna i zaslužila je sreću koja joj je bila naklonjena u duelu.

Veličanstven debitanstki nastup na prvenstvu Evrope Gruzini su počeli porazom od Turske, a potom su odigrali neriješeno sa Češkom i kada je najpotrebnije, protiv najboljeg rivala iz grupe, pokazali su da zaslužuju prolaz. Sve je zavisilo od njihove igre, volje i rezultata.

Pokazali su Gruzini da zaslužuju nokaut rundu u na Evru, održali su čas ljubavi prema dresu nacionalnog tima i odnosu prema reprezentaciji mnogim reprezentativcima iz raznih timova na kontinentalnom prvenstvu.

U osmini finala Gruzija će igrati protiv Španije, ekipe koja je prema mišljenjima mnogih stručnjaka najveći favorit za osvajanje ovog turnira. Španija u dosadašnjem dijelu takmičenja nema poraz i nije primila nijedan gol, a postigla je pet.

Portugal će kao prvoplasirani tim iz grupe igrati protiv Slovenije, trećeplasirane ekipe iz grupe C. Češka je završila učešće na turniru.

Kristijano Ronaldo prvi put u karijeri nije uspio da postigne gol u grupnoj fazi velikog turnira. Ronaldo je postigao gol na 10 prethodnih grupnih faza u kojima učestvovao – Evro 2004, 2008, 2012, 2016. i 2020. i Svjetsko prvenstvo – 2006, 2010, 2014, 2018. i 2022. godine.

Treće kolo:

26. jun: Češka – Turska 1:2 (Hamburg)
26. jun: Gruzija – Portugal 2:0 (Gelzenkirhen)

Tabela nakon trećeg kola:

  1. Portugal 6 5:3 +2
  2. Turska 6 5:5 0
  3. Gruzija 4 4:4 0
  4. Češka 1 3:5 -2