Gruzija „položila oružje“ pred turskom „artiljerijom“ – pljuštalo na, po i van terena u Dortmundu

12
Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Fudbaleri Turske savladali su Gruziju 3:1 u prvom meču grupe F Evropskog prvenstva, odigranom u Dortmundu.

Topovi su pomogli sultanu Mehmedu Osvajaču da probije zidine Konstantinopolja, a „đulad“ u nogama Muldura i Gulera pobijedi Turske nad Gruzijom.

Drama prije meča kao da je nagovijestila isto na terenu. Ogroman pljusak načinio je slapove sa krova „Vestfalena“, donevši ogromne probleme osoblju, koje je svu tu vodu moralo da sklanja. Ni policija nije bila besposlena, pošto su se na jednoj strani stadiona sukobili navijači dvije strane. Utakmica je bila nadomak odlaganja. Na kraju, stekli su se koliko-toliko optimalni uslovi za igru, a tribine su bile prepune i mirne.

Debitantni na Evru, reprezentacija Gruzije, bila je u podređenom položaju na startu utakmice. Turci su bili u naletu manjeg i većeg intenziteta. U tom intervalu je došao i gol Muldura u 26. minutu. Obično se šut defanzivaca iz zaleta tumači kao nužni potez za sprečavanje kontre, ali je ovoga puta Muldur je ostvario san svakog defanzivca – volej iz dotrčavanja sa ivice kaznenog prostora.

Već dva minuta kasnije novi pogodak za Tursku koji vrlo rano baca rivala na koljena. VAR kaže da je strijelac pogotka Jildiz bio u ofsajdu od nekoliko centimentara. To potpuno mijenja situaciju, Gruzini su preživjeli.

Dolazi tim Vilija Sanjola do istorijskog momenta – prvi gol na Evropskom prvenstvu u istoriji njihovog fudbala. Postigao je napadač Mikautadze u 32. minutu. Potpuno zaboravljen u „petercu“, nedopustvo ostavljen pred golmanom Gunokom, a i reakcija golmana Turske bila je prespora.

Turci su u drugom poluvremenu opet preuzeli loptu kod sebe. Uslijedio je novi fantastičan pogodak od strane deventaestogodišnjeg člana Real Madrida Arde Gulera. Zatresao je mrežu Gruzije u 65. minutu. Jednim potezom je pokazao zašto ga je kupio Florentino Peres.

Kako je meč odmicao, motiv kod Gruzina nije opadao. Krenuli su junački na sve ili ništa. U sudijskoj nadoknadi su imali par kolosalnih šansi za dugi gol, ali su ih nedostatak sreće, pa i nesporazumi ko će po poslatu loptu udaljili od prilike za 2:2. Riskantno istrčavanje golmana Mamardašvilija nije se pokazalo dobrom idejom. Poslije posljednje prilike Gruzije, ostavljen je prazan gol, što je Kerem Akturkoglu iskoristio za podizanje prednosti i zvanični kraj utakmice.

Naredni rival Turskoj 22. juna biće Portugal, a Gruziji Češka.

Grupa F, prvo kolo:

18. jun: Turska – Gruzija 3:1 (Dortmund)
18. jun: Portugal – Češka (21.00, Lajpcig