Haradinaj: Izbore sam izgubio zbog Srbije

17

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je da je na prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima izgubio glasove zbog Srbije.

– Takođe ja sam izgubio glasove zbog Srbije, jer postoji mogućnost da se utiče kroz meke sile, određenih interesa, u vrijeme kad sam uveo taksu Srbiji – rekao je Haradinaj, gostujući na prištinskoj televiziji T7, prenosi Kosovo online.

On je rekao da je zahvalan što je na posljednjim izborima dobio 100.000 glasova, uprkos činjenici da se usprotivio Americi, Federiki Mogerini i ukidanju taksi na robu iz Srbije.

Kaže da je “oslobodio KiM od onih koji su pokušali da ucjenjuju i njega i Kosovo”.

– Oslobodio sam Kosovo od onih koji su pokušali da ucjenjuju i mene i druge i Kosovo – rekao je Haradinaj.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj prokomentarisao je učešće Aljbina Kurtija, koji bi trebalo da postane novi kosovski premijer, na međunarodnoj konferenciji na kojoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Haradinaj je rekao da Kurti, kao budući premijer Kosova, nije morao da sjedi sa Đurićem. Ocijenio je da je Kurti trebalo da dovede nižeg zvaničnika koji bi zastupao Kosovo.

– Kad je Đurić tu, onda bi trebalo da se pošalje neki zvaničnik stranke za tehnička pitanja – rekao je Haradinaj.

– Ako je na zvaničnoj konferenciji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić ili srpska premijerka, Ana Brnabić, onda ide premijer ili mandatar za premijera – smatra Haradinaj.