Haradinaj krivi Srbiju za ubistvo brata Envera

30

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, tvrdi da je njegov brat Enver tokom sukoba na Kosovu i Metohiji ubijen po scenariju koji je pripremila Srbija.

– Mislim da je njegovo ubistvo bilo dio tog scenarija – rekao je Haradinaj gostujući u nedjelju na TV Dukađini i dodao da je to ubistvo imalo za cilj da zavadi albanske porodice i podstakne osvetu, prenio je prištinski portal Šekuli.

Tvrdi i da njegov brat Enver nikada nije ubio nijednog Albanca, te da se borio isključivo protiv, kako je rekao, Srbije.

Haradinaj kaže da je tačno da su neki Albanci to činili, ali da je njegov brat Enver ubijen po „srpskom scenariju“ i da je to bilo političko ubistvo.

– Ubijen je samo zato što je bio moj brat ili naš. Daut i ja smo tada bili u zatvoru. Ubijen je da bi se podstakla osveta. Ali niko od naše porodice nije ubio Albanca. Ni po narudžbini, ni s leđa, ni spreda. Naša porodica ima neke kodekse časti kojih se pridržavamo – rekao je Haradinaj.

O tome je, kaže, razgovarao i sa bivšim kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom.

Rugova mu je navodno rekao da je, osim mnogih zvaničnika DSK, ubijeno i mnogo boraca koji su bili u njegovoj grupi, ali da nije želio da pravi spisak da ne bi podsticao bratoubilaštvo.

Envera Haradinaja ubile su nepoznate osobe 15. aprila 2005, dok je njegov suvozač Artan Tolja ranjen.

Na automobil Envera Haradinaja pucano je iz zasjede.

Enver Haradinaj je treći ubijeni rođeni brat Ramuša Haradinaja, bivšeg kosovskog premijera koji se u trenutku ubistva brata nalazio u pritvoru Haškog tribunala.

Njegova druga dva brata, Škeljzen i Luan, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu kao visoki oficiri bivše tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Haradinaj ima još dva brata – Dauta i Frašera.

Enver Haradinaj bio je pripadnik OVK i tokom sukoba na Kosovu je u više navrata ranjavan.