Holandija je u polufinalu prvenstva Evrope, turska bajka je završena

3
Foto: Antonio Calanni/AP

Fudbaleri Holandije pobijedili su Tursku 2:1 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Holanđani će u polufinalu Evra igrati protiv Engleske.

Fudbaleri Holandije su savaladali ekipu Turske 2:1 u četvrtfinalu prvenstva Evrope. Sljedeći rival Holanđanima biće selekcija Engelske sa kojom će se boriti za finale Evra 2024.

Holandija održava nadu da može da ponovi rezultat iz 1988. godine kada je bila prvak Evrope. Pobjeda protiv Turske se savršeno uklapa u taj narativ. Preokret protiv Turske uslijedio je poslije hrabre i koncentrisane igre.

Turska je imala rezultat za prolaz među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta sve do 70. minuta. Međutim, utakmica traje 20 minuta više. Pad u igri Turske rezultovao je primljenim golovima i okončanjem sna o ponavljanju uspjeha iz 2008. godine – polufinale.

Taman kada se približavao posljednji dio meča, Holandija je krenula veoma brzo ka golu rivala i proizvela je završnu obradu akcija koja je nedostajala u prvom poluvremenu. Ovo je drugačija pobjeda Holanđana od bilo koje druge na ovom šampionatu, jer je uslijedila poslije preokreta. Ekipa Ronalda Kumana je pokazala visok nivo odlučnosti i lucidnosti.

Turska je do prednosti stigla u 35. minutu, a najveći žal navijačima i igračima biće sigurno slobodan udarac Arde Gulera u 56. minutu kada je pogodio stativu. To je zaista bila prekretnica na putu Turske do polufinala. Mlada i strastvena ekipa Vinčenca Montele susrela se sa iskusnom holandskom ekipom koja je dva puta postigla gol u drugom poluvremenu i za samo šest minuta stigla do preokreta i polufinala. Stefan de Fraj i Kodi Gakpo bili su strijelci za tim Holandije u 70. i 76. minutu meča.

Dramatična berlinska noć okončana je pobjedom Holandije i plasmanom u peto polufinale na prvenstvima Evrope od ukupno 11 učešća.

Četvrtfinalni mečevi odigrani 6. jula:

48: Engleska – Švajcarska 1:1 (5:3p) (Diseldorf)
47: Holandija – Turska 2:1 (Berlin)