Dačić: Zahtjev da Srbin prisustvuje proslavi „Oluje“ neviđena provokacija

33
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je kao neviđenu političku provokaciju poziv Hrvatske da na proslavi „Oluje“, kojom hrvatska slavi etničko čišćenje Srba, bude prisutan Srbin iz Hrvatske.

– Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice „Oluje“ pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske. To je neviđena provokacija za Srbe kojih je prije rata u Hrvatskoj bilo 560.000, a sada ih je ostalo 180.000 – rekao je Dačić.

On je naglasio da su Hrvati izvršili etničko čišćenje sopstvene države i ono što je bio cilj svih pokreta, a na kraju i ustaškog pokreta.

Dačić je naglasio da se Crna Gora osjetila prozvanom povodom njegovog negodovanja zbog toga što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi „Oluje“.

– Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zaboljelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zaboljelo kad je Crna Gora to učinila – rekao je Dačić za Televiziju „Pink“.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo „jako dobro i korisno“ kada bi na obilježavanje 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u Kninu došao i potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obilježe i srpska stradanja.