Igumanija Pavla: Velika čast zbog posjete predsjednice Cvijanović

88
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Igumanija Petropavlovog manastira kod Trebinja Pavla izjavila je da je velika čast što je novoizgrađeni Duhovni centar u Mrkonjićima kod Trebinja danas posjetila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i tako dala svoju podršku, naročito zato što će ovdje biti ženski manastir.

Igumanija Pavla je zahvalila i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću na podršci, na koju su, kako je rekla, navikli.

– Mnogo smo srećni što je danas sve ovo privedeno kraju. Ovo je prva faza izgradnje Duhovnog centra i nadamo se da će on prerasti stvarno u pravi Duhovni centar. Duhovni centar počinje ustrojstvom bogoslužbenog života, monaškim načinom života i poslije svega ono što je potrebno da bi se to razvilo da stvarno bude jedan centar za čitavu Hercegovinu i šire – istakla je igumanija Pavla.

Ona je izrazila nadu da će se sve to uspješno realizovati, te da će od svih ljudi dobiti duhovnu podršku.

– Čini mi se da nam je najviše potrebna ta duhovna podrška, a onda poslije duhovne podrške dođe i svaka druga – rekla je igumanija Pavla novinarima u Mrkonjićima nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Duhovnom centru Mrkonjići povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja u Mrkonjićima, rekavši da je ovdje prvi put došao i vladika zapadnoamerički Maksim.

– On je ovdje postao monah i đakon i jeromonah. Uvijek je vezan za ove krajeve – rekla je igumanija Pavla.

Ona je dodala da se sestrinstvo Petropavlovog manastira kod Trebinja organizovalo tako da će po dvije sestre uvijek biti u Duhovnom centru dok ne zaživi posebno sestrinstvo koje bi bilo ovdje.

https://www.instagram.com/p/COxEwKzhD93/

Prvoj liturgiji u novoizgrađenom Duhovnom centru, osim predsjednika Srpske, prisustvovali su direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović, rukovodstvo grada Trebinja i veliki broj vjernika.

Duhovni centar Mrkonjići vrijedan je oko 2,5 miliona KM, a sredstva su obezbijedile vlade Republike Srpske i Srbije i grad Trebinje.

U Mrkonjićima se danas proslavlja praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.