Isti ishod, drugačije posljedice – „nula“ poslala Belgiju dalje, a Ukrajinu kući

5
Foto: REUTERS/Angelika Warmuth

Fudbaleri Ukrajine i Belgije odigrali su bez golova u posljednjem kolu grupe E Evropskog prvenstva, odigranom u Štutgartu.

Najizjednačenija grupa na prvenstvu je opravdala svoj epitet i u posljednjem kolu. Belgijanci su igrali onoliko koliko im je bilo dovoljno, naspram Ukrajinaca koji nisu iskoristili prilike u finišu meča.

U krugu od četiri ekipe sa po četiri boda, Ukrajina je eliminisana zbog negativne gol-razlike od -2 u odnosu na ostale rivale. Belgija je drugoplasirana bog dva postignuta gola, naspram četiri od strane Rumuna.

Belgijanci su se odmah nametnuli od samog starta. Lukaku je bio u šansi u sedmom minutu pred Trubinom, ali je lošim šutem nastavio produžio svoj maler.

„Crveni đavoli“ u svijetlo-plavim dresovima su preuzeli kontroilu i potpuno umrtvili igru. Mada su se i Ukrajinci dobro snalazili u podređenoj poziciji. Kevin de Brujne se „probudio u završnici prvog poluvremena sa par lukavih i opasnih šuteva sa veće razdanjine. Najbliži pogotku je bio u 33. minutu, kada se iz pozicije na preko 30 metara od gola na desnoj strani terena odlučio za direktan šut ka golu iz slobodnog udarca. Uvideo je da je Trubin ostavio više prostora ka bližoj stativi, očekivajući centaršut, pa je as Manester sitija hteo da učini iznenađenje. Lopta je otišla u spoljnu malu mrežu.

Kako je odmicalo drugo poluvreme, tako su Ukrajinci sve više nadirali. Dovbik je kretao u šanse, mada mu je direktan rival, štoper Fas, dobro parirao pravovremenim reakcijama.

Najbliži pogotku bili su Ukrajinci u 82. minutu. Malinkovski je iz kornera uputio nešto niži centaršut ka prvoj stativi. Dok se Kastels fokusirao na dešavanja pred njim, u posljednjem trenutku je uvideo da lopta skreće preko gol-crte. Golman Belgije je sklonio loptu sa gol-crte je u posljednjem momentu.

Posljednji trzaj Ukrajinaca bio je u prvom minutu sudijske nadoknade, kad je poslije dobrog prodora Sudakov mlak šut, bez dovoljno snage, završio u rukama Kastelsa.

Belgija će u osmini finala igrati protiv Francuske 1. jula.