Istoričar Hrvoje Klasić dobio prijetnje smrću

14
Foto: karakter.rs

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, koji je dobio prijetnje smrću u pismu od anonimne osobe koja poziva da on bude ubijen „maljem, zabijanjem čavla u čelo, „srbosjekom“ ili na drugi način kako su ustaše u Jasenovcu ubile više od 700.000 Srba, rekao je da ovo pismo govori u kakvom društvu živi.

– Svakakva pisma sam dobijao, ali ovo je možda najdegutantnije iako je i prije bilo direktnih prijetnji smrću – rekao je Klasić za „Večernje novosti“ i naglasio da ga šokira to da se neko ne boji da pošalje ovakvo pismo a zna da zbog njega može da završi u zatvoru.

Sve to govori o društvu u kome živimo, rekao je Klasić, koji je javno objavio sadržaj pisma upućenog na adresu Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem predaje, a koje se završava ustaškim pokličem „Za dom spremni“.

On je rekao da bi volio da svi u Hrvatskoj shvate da ne smiju da normalizuju ovakve stvari, te da je između verbalnog nasilja i fizičkog tanka granica, posebno ako se toleriše verbalno nasilje.

Klasić, koji je izuzetno aktivan u osudi govora mržnje, ali i isticanja simbola prošlosti iz totalitarnih režima, prije svega iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, naglasio je da nije realno očekivati da će pošiljalac biti otkriven i ocijenio da ovdje nije riječ o afektu već o pismu koje je napisano sa predumišljajem.

„Novosti“ podsjećaju da je Klasić nedavno objavio detalje iz pisama koje su razmjenjivali Alojzije Stepinac i papa i da reaguje na različite pokušaja falsifikovanja istorije.

Dobitnik je i i nagrade „Svetozar Pribičević“ za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa.