Istorijski sporazum – Izrael, Bahrein i Emirati uspostavili diplomatske odnose

24
Foto: AP/Alex Brandon

Istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisan je u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući, pred velikim brojem zvanica, sporazum je u ime Izraela potpisao premijer Benjamin Netanijahu, a Ujedinjene Arapske Emirate i i Bahrein predstavljali su ministri spoljnih poslova.

Tramp, koji je bio domaćin potpisivanja sporazuma, rekao je sa balkona Bijele Kuće da će tri zemlje Bliskog istoka ubuduće raditi zajedno i biti prijateljske.

– Ovdje smo danas da promijenimo tok istorije – rekao je Tramp i nazvao potpisivanje sporazuma velikim korakom ka trenutku kada će ljudi svih vjera i nacija živjeti zajedno u miru i prosperitetu.

Bahrein i Emirati su ovim sporazumom postali tek treća i četvrta arapska zemlja koja se opredijelila za normalizaciju odnosa sa Izraelom, nakon mirovnih sporazuma potpisanih 1979. godine sa Egiptom i 1994. sa Jordanom.

Tokom susreta sa Netanijahuom u Bijeloj kući, Tramp je najavio da će se najmanje pet ili šest zemalja „uskoro pridružiti“, kako bi postigli sopstvene sporazume sa Izraelom, ali nije naveo njihova imena.