Izvučeni parovi baraža za Svjetsko prvenstvo: Italija ili Portugal ne idu na Mundijal!

26
Foto: FSS/Twitter

U švajcarskom Cirihu održan je žrijeb parova baraža za odlazak na fudbalsko Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Polufinalni parovi baraža su:

  • Škotska – Ukrajina (grupa 1)
  • Vels – Austrija (grupa 1) (domaćin u finalu)
  • Rusija – Poljska (grupa 2) (domaćin u finalu)
  • Švedska – Češka (grupa 2)
  • Italija – Sjeverna Makedonija (grupa 3)
  • Portugal – Turska (grupa 3) (domaćin u finalu)

Pobjednici polufinalnih utakmica prolaze u finale baraža, a nakon toga ćemo dobiti tri putnika na Svjetsko prvenstvo. U finalu će igrati parovi iz iste grupe.

Uz Italiju i Portugal, nosioci su bili Rusija, Škotska, Švedska i Vels, a nenosioci su Austrija, Češka, Sjeverna Makedonija, Poljska, Turska i Ukrajina. Austrija i Češka su do baraža došle kroz Ligu nacija, a ostale reprezentacije drugim mjestom u svojoj grupi.

Prve utakmice se igraju 24. marta 2022. godine, a odlučujući dueli nakon kojih će biti poznati putnici na Mundijal će biti poznati pet dana nakon toga, tačnije 29. marta.

Domaćini finalnih utakmica će biti određeni naknadno, a vrijedi dodati i to da će u polufinalu nosioci biti domaćini utakmica.

Žrijeb Mundijala je na programu u aprilu naredne godine, a Svjetsko prvenstvo u Kataru održava se od 21. novembra od 18. decembra naredne godine.

Pobjednici grupa koji su ovjerili plasman na Svjetsko prvenstvo: Srbija, Španija, Švajcarska, Francuska, Belgija, Danska, Holandija, Hrvatska, Engleska i Njemačka.