Narodni front registrovan nezakonito?

21
Foto: Jelena Trivić/Facebook

Narodni front registrovan je nezakonito. Jelena Trivić je, u pravnom smislu, „pobrkala ločnčiće“, i zato ne može biti predsjednik stranke, upozoravaju iz partije Naša priča Republika Srpska, prenosi Faktor magazin.

Pojašnjavaju da je Jelena Trivić, gotovo kao fizičko lice, registrovala stranku pa potom organe stranke potrebne za njeno osnivanje.

Naime, Zakon o političkim organizacijima tačno je propisao pravila osnivanja neke političke organizacije, i u navedenom zakonu je do detalja definisan pravni i administrativni okvir za osivanje stranke, što možete pogledati OVDJE.

Jelena Trivić je potpuno pobrkala redosljed poteza, tvrde u stranci Naša priča Republika Srpska.

Time се njen Narodni front uopšte ne može smatrati legalnom političkom strаnkom.

Naime, ona je 21. aprila 2023. godine saopštila da je zvanično registrovala stranku Narodni front, da bi tek 23. maja održala Prvu skupštinu Narodnog fronta na kojoj tvrdi da je izabrana statutarna komisija, glavni odbor i predsjedništvo stranke, te svojeno i deset statutarnih tačaka.

Prekršen zakon?

U Zakonu o političkim organizacijima Član 13, stav 1, 2, i 3. jasno piše da se obavezuju da se prije registracije stranke održi prva skupština osnivača.

Politička organizacija se osniva na skupštini osnivača na kojoj se donosi odluka o osnivanju i statut.

Odluka mora sadržavati određene akte za koje Jelena Trivić, u aprilu, nije rekla da su usvojeni.

Javnost nikada nije saznala kada je održana osnivačka skupština ni ko su osnivači partije.

Šta je radio Sud?

Po ovome što smo saznali na sjednici od prije dva dana tek sada je osnovana statutarna komisija koja će pisati program i statut partije.

Dakle, prekršen je član 13 Zakona o političkim partijama, tvrde u Našoj priči.

Prema Zakonu, stranka ili njeni osnivači pri registraciji su dužni dostaviti statut i druge dokumente, pa nije jasno ni kako je stranka registrovana u sudu.

Ili je neko u sudu radio protivzakonito ili je Jelena Trivić slagala da je u aprilu osnovala stranku.

– Čak se u jednom dijelu Zakona navodi da se sudija pri registraciji stranke mora uvjeriti da postoje organi stranke poput predsjedništva i drugih organa, a Jelena Trivić tek prije dva dana saopštava da su osnovani organi stranke – zaključuju u stranci Naša priča Republika Srpska.