Josipović: Izjave Stanivukovića neosnovane, opasne i krajnje neetične

16
Foto: bhrt.ba

Izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića je potpuno neosnovana i moraće pozvati na odgovornost one koji su ga potpuno pogrešno nasavjetovali, a on nakon toga, bez stručne provjere, uznemirio javnost i učinio podrivanje povjerenja građana u zdravstveni sistem Republike Srpske, istakao je službenik Agencije za lijekove BiH Zoran Josipović.

Josipović je ocijenio da je to izuzetno opasno i krajnje neetično, u uslovima korišćenja medicinskog gasa u terapiji liječenja posljedica pandemije virusa korona.

– Ovom prilikom želim, zbog nepotrebne uznemirenosti građana Republike Srpske, koji me pitaju da li mogu primiti kisik u UKC Republike Srpske istaći bitne stručne činjenice i propise i otkloniti sumnje sa stručne i zakonske strane, jer sam osoba koja je pisala i implementirala sve važeće propise o lijekovima na nivou BiH, kao dugogodišnji službenik Agencije za lijekove – naveo je Josipović za ATV povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa medicinskim gasom za koji Stanivuković tvrdi da nije medicinski.

Prema njegovim riječima, izjava gradonačelnika Stanivukovića, kojom je doveo u pitanje kvalitet medicinskog gasa kompanije SOL iz Italije, kojeg distribuira u BiH TGT iz Trna, a koju zasniva na „kontroli kvaliteta prve serij lijeka-medicinskog gasa i na kontroli svake uvezene serije lijeka – medicinskog gasa, koja nije učinjena“, govori o neznanju ili namjernom neznanju.

On je pojasnio da se u Agenciji za lijekove BiH kao nadležnoj instituciji za kontrolu kvaliteta serije uvezenog medicinskog gasa, ova kontrola uopšte ne vrši u praksi, jer Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove nema laboratorijsku opremu za kontrolu kvaliteta medicinskih gasova, te prihvata sertifikat o kvalitetu serije izdat od laboratorije proizvođača lijekova-medicinskih gasova /u ovom slučaju sertifikat od kompanije SOL, koja ima mnogo strože standarde kvaliteta i kontrole nego bilo koja laboratorija u BiH, što govori o kojem stepenu svjesne ili nesvjesne manipulacije javnosti je riječ.

Inače, istakao je Josipović, u redovnom poslovanju Agencija za lijekove BiH radi samo laboratorijsku kontrolu prve serije lijeka nakon njegove registracije a svaku uvezenu seriju kontroliše samo administrativnom, vizuelnom kontrolom pakovanja lijeka bez laboratorijske kontrole.

Gradonačelnikova izjava da „TGT nema dozvolu za unutrašnji promet lijekova“ govori ponovo o velikim razmjerama neznanja ili neinformisanosti, pojašnjava Josipović, jer nijedna kompanija koja distribuira ili proizvodi medicinski gas u BiH nije upisana u registar veleprometnika lijekova, niti kao prometnici u unutrašnjem prometu, niti kao uvoznici i prometnici lijekova-medicinskih gasova, pa čak ni najveći distributer medicinskih gasova u BiH, kompanija Messer, nije upisana /uvid u registar veleprometnika svi građani imaju na veb stranici Agencije za lijekove/.

– Koliko je dovedena u zabludu javnost netačnim informacijama, ne znaju ni da se ovakvi prometnici ne upisuju u taj registar veleprometnika, nego u registar proizvođača lijekova, medicinskih gasova jer se medicinski gas nakon dopremanja cisternama u krug distributera, puni u metalne boce sa kiseonikom za potrebe bolnica, što se u skladu sa članom 2 tačka rr) Zakona o lijekovima smatra proizvodnjom i samim tim kao proizvođači prometuju lijekove – medicinske gasove ka bolnicama a ne kao veleprometnici – istakao je Josipović.

On je pojasnio da najveće svjetske kompanije kao što su Messer i SOL /koga zastupa TGT iz Trna, koji ima dozvolu Agencije za lijekove za stavljanje u promet medicinskog gasa kompanije SOL iz Italije u BiH/ imaju nesumnjiv kvalitet medicinskih gasova i izdaju redovno sertifikate o kvalitetu gasa i nikada ne miješaju tehnički i medicinski gas u svojoj isporuci, te širom Evrope i svijeta nema primjedbi na njihov kvalitet.

– Sporno je i dobiti zakonitu dozvolu za proizvodnju medicinskih gasova u BiH, jer se u Agenciji za lijekove BiH postupa po Pravilniku o proizvodnji lijekova iz 2014. godine koji je usvojio ministar civilnih poslova u Savjetu ministara. Agencijom od 2016. godine rukovodi direktor iz PDP-a, koji je pokušao izmjeniti navedeni pravilnik u smislu posebnih uslova za medicinske gasove ali isti nikada nisu prihvaćeni od Ministarstva civilnih poslova. Zatim 2018. godine, na prijedlog direktora, Stručni savjet Agencije usvaja Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem nelegalno osim dobrih praksi regulišu uslove za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova, time uzurpiraju nadležnost ministra civilnih poslova iz člana 59 stav 8 Zakona o lijekovima i donose Pravilnik kao nenadležni, sa jednim naslovom a drugim sadržajem o čemu je dao mišljenje i Republički Sekretarijat za zakonodavstvo Republike Srpske – pojasnio je Josipović.