Jovanović: Tirana želi da na putu ka EU ukloni izvještaj Dika Martija

20
Foto: presscentar.uns.org.rs

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ocijenio je da će Albanija na putu ka EU morati da se spotakne o izvještaj Dika Martija o trgovini organima i da zato hoće da ga otkloni.

Komentarišući najavu Albanije da će od Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope zatražiti da preispita rezoluciju koju je usvojila 2011. godine o trgovini OVK ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji, Jovanović je pojasnio da Albanija počinje pregovore sa EU i da će se vremenom pred njom naći i pitanje odgovornosti za ispunjavanje obaveza iz oblasti vladavine prava i suđenje krivcima.

On je naveo da su se na teritoriji Albanije vršile te najgore završne radnje, a da nije dozvolila nepristrasnu stranu istragu, kao i da je moguće da su od prijatelja dobili nagovjetaj da bi to moglo da bude značajno za zadržavanje Albanije na putu ka EU.

Jovanović je za portal „Kosovo onlajn“ ocijenio da ova akcija albanskog parlamenta, takođe ima namjeru da doprinese i čišćenju daljeg puta za samoproglašeno Kosovo.

U Parlamentu Albanije pokrenuta je inicijativa za osporavanje izvještaja Dika Martija i najavljeno da će se od PSSE tražiti da revidira rezoluciju o trgovini organima na Kosovu i Metohiji koja je usvojena 2011. godine.