Jujić: Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE

22
Foto: SRNA

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić rekla je da joj drago što su Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi za koje se ocijeni da imaju povoljno poslovno okruženje.

Jujićeva je danas tokom posjete ovim lokalnim zajednicama razgovarala sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i načelnikom opštine Laktaši Rajkom Karapetrovićem, a obišla je i matične službe u gradskoj upravi Gradiška i opštinskoj upravi Laktaša.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave saopšteno je da su u razgovoru Jujićeve sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem otvorene brojne teme poput primjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave i drugim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva, a čiji je cilj poboljšanje usluga građanima.

– Pandemija nas je sve pogodila, pa tako i Gradišku, ali ono što je lijepo i što me ohrabruje jeste da se Gradiška kreće uzlaznom putanjom u pogledu lokalnog razvoja. Sve ovo što nas je zadesilo za nas je dodatni motiv da se oslanjamo na svoje snage i resurse, te da u skladu sa tim donosimo ispravne poslovne odluke – rekla je Jujićeva.

U saopštenju se navodi da je Adžić izrazio zadovoljstvo posjetom i ukazao na probleme sa kojima se Gradiška susreće usljed posljedica izazvanih virusom korona.

– Nećemo obustaviti realizaciju nijednog infrastrukturnog projekta, jer je to jedan od načina izlaska iz postojeće finansijske situacije – rekao je Adžić.

Jujićeva je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa opštinskom upravom Laktaši i izrazila nade da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

Karapetrović je upoznao Jujićevu o trenutnoj finansijskoj i epidemiološkoj situaciji u ovoj opštini, a ministar uprave i lokalne samouprave iskoristila je priliku da apeluje da se građani ponašaju shodno preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, naglašavajući da su mjere, koje su na snazi, jedini alati u borbi protiv virusa.

– Razgovarali smo o unapređenju rada opštinske uprave, ali i konstavovali da je dobro organizovana, te ćemo se potruditi da tako i nastavimo“, rekao je Karapetrović koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom Jujićeve.

U saopštenju se navodi da je nakon sastanka u Laktašima Jujićeva naglasila da joj je drago što su ove dvije lokalne samouprave na pragu da ponovo dobiju sertifikat (BFC SEE) koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi za koje se ocjeni da imaju povoljno poslovno okruženje.

Iz Ministarstva navode da trenutno osam jedinica lokalne samouprave imaju ovaj sertifikat, a njih pet je u procesu resertifikacije među kojima su Gradiška i Laktaši.

– Ovaj projekat je namijenjen gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete da privuku investicije, rade na unapređenju lokalnog razvoja i stvaraju povoljno poslovno okruženje. Cilj nam je da većina jedinica lokalne samouprave budu prepoznate kao takve – zaključila je Jujićeva.