Kakav je stav SDS-a povodom podizanja optužnice protiv Dodika?

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Iz Srpske demokratske stranke ni danas ne osuđuju optužnicu protiv predsjednika Srpske i direktora Službenog glasnika, iako su poslanici SDS u Parlamentu podržali zakone zbog kojih je Kristijan Šmit izmijenio Krivični zakon BiH i omogućio Tužilaštvu BiH da pokrene krivični postupak.

U SDS su ipak našli za shodno da kritikuju udruženja, između ostalih i boračka, koja su reagovala na optužnicu. Optužuju ih da brane lične interese Milorada Dodika i politiku koju zastupa.

Iz boračkih organizacija napominju da podržavaju isključivo institucije Srpske u borbi protiv nametanja nelegalnih predstavnika. SDS pitaju: Smeta li im slobodna Republika Srpska?

Poslanici SDS-a podržali su za Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj. Tada su obrazložili da su glasali jer je riječ o nacionalnom interesu. Međutim, čim je osvanula optužnica protiv predsjednika Srpske, SDS je zaboravio po na nacionalni interes. Sve organizacije i udruženja koja su reagovala na rad Tužilaštva BiH optužuju da podržavaju lično Milorada Dodika.

Iz Boračke organizacije Republike Srpske odgovaraju da je ova populacija uvijek stajala uz odluke Narodne skupštine Srpske, koje su štitile ustavne odluke Republike. Predsjednik BORS-a Radan Ostojić kaže da je obaveza svakog Srbina da štiti Republiku Srpsku kao svetinju.

Pripisivati politički kontekst stvaraocima Srpske, za Savez logoraša je neprihvatljivo. Predsjednik ovog saveza Anđelko Nosović naglašava da je jedina boračka ideologija – sloboda Republike Srpske.

– Da, mi branimo Republiku Srpsku, branimo predsjednika Republike, i mi bismo to uradili i da je predsjednik Republike iz SDS-a, stali bismo u odbranu svakog čovjeka koji brani Srpsku i njene institucije, koji se bori i suprotstavlja nametnutim zakonima koji su isključivo upereni protiv srpskog naroda i Republike Srpske – naveo je Nosović.

Veterani pitaju: Da li oni kojima smeta podrška instituciji predsjednika zastupaju ideologiju podaništva?

– Da li to znači da biste vi provodili Šmitove odluke da vršite dužnost predsjednika? Ne znam da li treba da naglašavam da nisam član nijedne stranke, nemam idola i ovo nije miješanje u politiku. Pitam kao običan bezbojac koji je bio spreman za Republiku Srpsku život dati – poručio je Aleksandar Nedić, generalni sekretar Udruženja Veterani Republike Srpske.

Zbog podrške instituciji predsjednika Republike, SDS nije poštedila ni studentske organizacije, označavajući ih kao političke.

Iz Unije studenata naglašavaju da je njihov rad isključivo zaštita interesa mladih i studenata.

– Nijedna od organizacija nije politički pristrasna niti angažovana na bilo koji način. Saopštenje je nastalo iz potrebe da pružimo podršku predsjedniku Republike kao instituciji koju on kao takav zastupa i od takvih stavova nećemo odstupiti bez obzira na bilo kakve pritiske – istakao je Andrej Ševa, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Da li SDS-u smetaju i Stvaraoci Republike Srpske koji kažu da će sa rukovodstvom braniti Srpsku istim žarom i snagom kao kad je stvarana?

Onima koji sa strancima i političkim Sarajevom rade na urušavanju Srpske poručuju da im to neće dozvoliti.