Kako se u Sarajevu ucjenjuju Srbi: Da bi postao ministar, mora priznati genocid

113
Foto: DF

Banjalučanin Goran Mačkić, kojeg je Demokratska fronta (KS) kandidovala za ministra privrede Kantona Sarajevo, ovih dana se našao na meti pojedinih bošnjačkih stranaka, koje zahtijevaju da prije imenovanja na tu poziciju mora priznati genocid, te se odreći 9. januara, odnosno Dana Republike Srpske.

Da su Srbi u Federaciji građani drugog reda odavno je poznato, isto kao i činjenica da brojna mjesta u javnim administracijama koja bi trebala da popunjavaju pripadnici srpskog naroda ustvari popunjavaju Bošnjaci ili Hrvati, koji se za te potrebe izjašnjavaju kao Srbi.

Pojedine bošnjačke stranke su sada otišle i korak dalje, pa su odlučili da uvedu novo pravilo, a to je da natjeraju Srbe da se odreknu Dana Republike ili, pak, da građanski rat u BiH okarakterišu kao agresiju “srpskog naroda nad ostalima”.

Na ovu ideju je došao predsjednik Naroda i pravde i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je ovih dana poručio da će od Mačkića tražiti da iznese svoje viđenje, kako je naveo, “agresije na BiH, ali i da kaže šta misli o genocidu u Srebrenici i 9. januaru”.

– Kako Goran gleda na agresiju na našu zemlju, šta misli o genocidu u Srebrenici, 9. januaru, pitanja su na koja želim čuti odgovor. Eventualno normalni stavovi ga ne amnestiraju od činjenice da je politolog sa skromnim rezultatima u privredi, a treba da vodi resor u KS koji generiše 1,1 milijardu KM PDV-a godišnje više od cijele Republike Srpske – poručio je Konaković.

I to nije sve, Mačkić će, sudeći po najavama pojedinih političara iz Sarajeva, morati iznijeti i svoj stav o Danu nezavisnost BiH, Danu državnosti BiH i eventualnoj ratnoj prošlosti članova svoje porodice, odnosno odgovoriti da li su bili članovi Vojske Republike Srpske.

Mačkić je juče odgovorio na prozivke upitavši Konakovića šta mu najviše smeta – da li to što je Srbin ili što dolazi iz Banjaluke!?

– Zanimljivo je da Konaković postavlja pitanje sa jasnom predrasudom da su moji stavovi „nenormalni“. Da li je to zato što sam Srbin? Ili zato što sam Banjalučanin? Možda zato što dolazim iz Republike Srpske? Smatram da u Sarajevu, glavnom gradu BiH, Konaković ovakvim pitanjima vrijeđa ne samo mene, nego sve slobodne mlade ljude, koji su očito prijetnja nacionalistima i klijentelistima poput Naroda i Pravde kojima vlast izmiče iz ruku – istakao je Mačkić, koji bi, inače, trebao biti jedini Srbin u budućoj Vladi Kantona Sarajevo.