Kalabuhov: Rusija za izbalansiran pristup prema BiH, ne priznajemo Šmitov legitimitet

32
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov kaže da očekuje izbalansiran pristup u Savjetu bezbjednosti UN prema BiH, a gdje se danas na sjednici obraća srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Kalabuhov je izrazio nadu da će Dejtonski mirovni sporazum, čiji je Ruska Federacija garant, biti temelj kada je riječ o zaštiti prava entiteta.

– Jedini način napretka u BiH jeste ravnopravan dijalog svih strana, bez nametanja odluka. Rusija je spremna da daje doprinos i igra pozitivnu ulogu u procesu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Kalabuhov.

On je uoči današnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti vođena debata o stanju u BiH rekao da Rusiji ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita, jer nije prošao proceduru imenovanja u skladu sa pravilima i ukazao na je principijelan stav Republike Srpske po ovom pitanju.

– Mi se zalažemo za izbalansiran pristup međunarodne zajednice, a vidimo kakve negativne rezultate ima, kada je podijeljena i kada se vidi servilnost Zapadu – rekao je Kalabuhov.