Kalinić: Očekivana antiruska histerija i haranga na Dodika nakon uspješne posjete Moskvi

16
Foto: Nezavisne novine

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da je očekivana antiruska histerija i haranga na predsjednika Srpske Milorada Dodika sa poznatih zapadnih i čaršijskih adresa nakon uspješne posjete Dodika Rusiji i sadržajnog i ohrabrujućeg razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Sve to samo učvršćuje naše uvjerenje da je više nego ljekovito da se u ovim turbulentnim vremenima oslonimo na Rusiju kao svjetsku silu i da nastavimo saradnju sa Kinom, Mađarskom, ali i Turskom i Izraelom, a iznad svega sa Srbijom. Dakle, sa svima koji razumiju stanje u BiH i zalaganje Republike Srpske za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao i njenu borbu za očuvanje ravnopravnosti i samostalnosti u tim okvirima – rekao je Kalinić.

On je istakao da Srbi u BiH više nikada neće dozvoliti da budu moneta za potkusurivanje Zapada i bošnjačkih unitarista u pogubnoj igri koja je unaprijed osuđena na propast.

– I jedni i drugi bi trebalo konačno da prestanu sa snovima o tzv. građanskoj, a zapravo muslimanskoj državi kao garanciji da će „Bosna biti mirna, stabilna, prosperitetna“ i za Evropu prihvatljiva – rekao je Kalinić.

Naveo je da je Dodikova saradnja sa Rusijom u raznim aspektima istovremeno i jasna poruka Zapadu da na njihovu probosansku politiku Srpska ima pravo na recipročan odgovor.

– Umjesto što udaraju u „ratne bubnjeve“ političkom Sarajevu bilo bi bolje da razmišljaju pragmatski i prihvate da od ove saradnje korist mogu imati sva tri konstitutivna naroda u BiH. Konačno i oni i tobožnja opozicija u Srpskoj trebalo bi da shvate kako i u ovim vremenima nije jeres sarađivati sa Rusijom i da u tome neće pokleknuti ni Dodik ni Željka Cvijanović ni vladajuća koalicija – istakao je Kalinić.

Naglasio je da će to i ubuduće biti politička, ekonomska i kulturna konstanta.

– Kad je već tako, a bez ikakve sumnje i jeste bilo bi bolje da Amerika, Velika Britanija i EU umjesto mahanja štapom, prijetnjama, sankcijama i sličnim ucjenama odustanu od takve „potemkinovske politike“ i rukovodstvu Srpske ponude ruku ravnopravne i konstruktivne saradnje po brojnim pitanjima koja mogu poboljšati život svakog građanina u ovoj zemlji. Život bez OHR-a, stranaca u Ustavnom sudu, inostranih trupa, iskrivljivanja istorijskih činjenica, selektivne pravde, dvostrukih aršina u ekonomskoj pomoci, kriminala i korupcije i slično, siguran sam da bi osigurao mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost za ovu zemlju – naglasio je Kalinić.