Kalinić: Švarc-Šiling je propustio priliku da učini nešto dobro za BiH

14
Foto: Nezavisne novine

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Dragan Kalinić komenarisao je za ATV izjavu nekadašnjeg Visokog predstavnika (VP) u BiH Kristijana Švarc-Šilinga da nema rješenja na Balkanu bez uplitanja SAD-a.

Kalinić smatra da je Švarc-Šiling imao priliku da učini nešto dobro za BiH i sva tri njena naroda, ali da do kraja svog mandata nije uradio ništa pomena vrijedno. Naprotiv, kaže, Šilingova praksa na mjestu Visokog predstavnika uvijek je bila na štetu Srba i Republike Srpske, i uvijek u prilog bošnjačkoj ideji o reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma (DMS) i daljoj centralizaciji BiH.

– Mi nikada nismo potcjenjivali značaj SAD i Evrope u rješavanju konflikta na Balkanu kao i u stvaranju DMS. Ali paradoksalno je da su nakon Dejtona i jedni i drugi mirno gledali, pa i podsticali praksu VP da na silu revidiraju originalno slovo ovog sporazuma. I to u korist samo jedne strane u BiH – poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BIH.

Podsjeća da je Rusija postala nezaobilazan faktor u balkanskom političkom kompleksu i da nije više slijepi klimoglavac za raznorazne zapadnjačke odluke.

– A kada je riječ o ‘američkom uplitanju’, koje sentimentalno i iz merkantilnog interesa priželjkuje Šiling, sačekajmo januar 2021. kada se okončava njihova izborna procedura. Tek tada ćemo vidjeti da li će biti uspostavljena neka nova platforma koja će više uvažavati bosansku realnost ili će se nastaviti sa starom praksom ‘uplitanja’ – kaže Dragan Kalinić.

Kalinić savjetuje da bi iznad svega bilo najbolje da se BiH prepusti njenim legalnim i legitimnim političkim akterima, da se ukine, kako kaže, parazitski OHR i da se donesu neke konačne, trajne odluke o njenoj budućnosti.

– Dakle, da li je BiH u stanju da se na miran način vrati izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da se revidiraju oduzete entitetske nadležnosti ili, ako je to nemoguća misija, da se ide u susret alternativnom rješenju na planetarno priznatom principu samoopredjeljenja, naravno, mirnim putem. Pa zar nisu o tome svojevremeno, svako iz svog ugla govorili Kisindžer i Klinton, ali i neki drugi uticajni analitičari? Naravno, uvijek će se naći neke zapadnjačke pa i domaće političke elite koje će takva mišljenja proglašavati za najveću jeres. Ako nam je svima interes mir, stabilnost i održiv razvoj ovog regiona, onda zaista vrijedi ići ka rješenjima koja upravo to omogućuju – smatra Kalinić.

Sve to, dodaje, u istinskom je interesu sva tri konstitutivna naroda u BiH, njihove slobode i ravnopravnosti.

Dragan Kalinić, nekada je obavljao funkciju predsjendika Narodne skupštine Republike Srpske. Jedan je od desetina funkcionera Republike Srpske koga je za vrijeme svog mandata kao Visokog predstavnika u BiH, smijenio Pedi Ešdaun.