Kanada „pokazala zube“, skromna Belgija ukrala tri boda

7
Foto: @FIFAWorldCup/Twitter

Golom Mičua Baštuaja, Belgija je savladala Kanadu u drugom meču Grupe F, posljednjem četvrtog dana na Mundijalu u Kataru. Ekipa sa sevjernoameričkog kontinenta bila bolji rival, Belgijanci srećno došli do tri boda i prvog mjesta u grupi poslije prvog kola.

Kanada je čekala 36 godina da se pojavi na Mundijalu i u prvoj utakmici u Kataru prikazala se u lijepom svjetlu. Zahvaljujući iskustvu, sreći i odličnom Kurtoi, Belgija je odnijela tri boda i zauzela prvo mjesto na tabeli Grupe F.

Malo ko je očekivao da će „đavoli“ protiv Kanađana biti u podređenom položaju svih 90 minuta, ali ekipa Džona Herdmana pokazala je da zna da igra fudbal i bila dominantna sila na terenu stadiona „Ahmed bin Ali“.

Već u 11. minutu najbolji igrač Kanade mogao je da donese prednost svojoj ekipi, ali je Tibo Kurtoa pročitao Alfonsa Dejvisa i odbranio njegov udarac sa bijele tačke.

Glavni sudija meča Dženi Sikazve iz Zambije propustio je da bar još jednom pokaže kazneni udarac za Kanadu u prvom poluvremenu, a Tibo Kurtoa je bio na vjetrometini – čak 14 udaraca uputili su Sjevernoamerikanci u prvih 45 minuta.

U finišu prvog dijela stigla je kazna – Miču Batšuaj je iskoristio jednu dubinsku loptu i rutinski savladao golmana Crvene zvezde Milana Borjana.

U nastavku viđena je slična slika. Kanađani su napadali, ali ti ataci nisu bili ubojiti kao u prvom poluvremenu, pa je Kurtoa ima značajno manje posla.

Tek poneki kontranapad izveli su izabranici Roberta Martineza, nedovoljno za povoljan utisak na startu Mundijala, ali dovoljno za prva tri boda na turniru.

Naruku Belgiji ide i rezultat prve utakmice u Grupi F, u kojoj su Hrvatska i Maroko igrali bez golova.

U drugom kolu, 27. novembra, sastaće se Belgija – Maroko i Hrvatska – Kanada.