Karadžić smješten u zatvor na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji

17

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić smješten je u zatvor na ostrvu Vajt na jugu Velike Britanije, potvrdio je Srni advokat iz njegovog tima odbrane Goran Petronijević.

Petronijević je ranije, po objavljivanju odluke da će Karadžić biti premješten u Veliku Britaniju, rekao da su time bezbjednost i život njegovog klijenta ugroženi s obzirom na veliki procenat radikalnih islamista u britanskim zatvorima.

On je kao nelogično ocijenio i to što Karadžića prebacuju u državu koja više nije u sastavu EU.

Informaciju da je Karadžić smješten u zatvor na ostrvu Vajt prenio je Dejli mejl.

List piše da je taj zatvor, poznatiji po ranijem imenu „Parkherst“, izabran zato što u njemu Karadžiću „ne bi trebalo da prijeti velika opasnost od drugih zatvorenika“ i da je ranije postojao strah da bi u drugim velikim zatvorima bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.

Iz izvještaja britanskog nadzornog organa iz 2019. godine Dejli mejl citira da su u zatvoru B – kategorije na ostrvu Vajt smješteni uglavnom seksualni prestupnici i kriminalci.

Na ostrvu Vajt postoje dvije zatvorske lokacije – bivši „Parkherst“ i „Albani“.

Prije nego što je prebačen na ostrvo Vajt, Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu bio od kraja jula 2008. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma, pravni nasljednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.