Karamatić: Osporavaćemo otetu poziciju u krnjem Predsjedništvu

16
Foto: oslobodjenje.ba

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić najavio je da će svim zakonskim mogućnostima osporavati hrvatsku poziciju koju je u krnjem Predsjedništvu BiH oteo Željko Komšić i da očekuje od bošnjačke politike najave o otcepjeljenu, ali da od toga nema ništa.

– Molićete nas da se otcijepite, ali neće moći. BiH će ostati jedinstvena dok mi i ljudi iz međunarodne zajednice ne odlučimo drugačije – rekao je Karamatić.

On je naveo da Komšić ima legalitet izbora, ali nema legitimitet hrvatskog već bošnjačkog biračkog tijela i da onda ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH.

Istakao je da će HNS osnovu toga pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu BiH, a da je Borjana Krišto legitimna hrvatska članica Predsjedništva BiH.

– Nemamo pravne mogućnosti blokirati saziv parlamenta i sebe bismo doveli u nezahvalnu poziciju jer bi bošnjačka politika popunila klubove u Domu naroda ljudima koji ne bi imali nikakav legitimitet hrvatskog biračkog tijela – rekao je Karamatić za RTV Herceg-Bosne.

Ponovio je da će HNS proglasiti Komšića nepoželjnom osobom na prostoru na kojem dominantno žive Hrvati, a da o formiranju vlasti neće pregovarati sa Demokratskim frontom, dok će posebnu pažnju posvetiti praćenju načina popunjavanja delegatskih mjesta u Klubu ostalih.

Karamtić je naveo i da će se diplomatskim kanalima ići preko međunarodne zajednice da upozore Kristijana Šmita na grubu otimačinu prava Hrvata.