Karan: Javnost ne treba da brine, podignut stepen aktivnosti MUP-a

14
Foto: Klix.ba

Javnost u Srpskoj ne treba da bude zabrinuta, jer je podignut stepen aktivnosti MUP-a posebno u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, maloljetničke delinkvencije, narkomanije, rekao je ministar MUP-a Republike Srpske Siniša Karan.

– MUP Srpske, nakon tragičnih dešavanja u Srbiji, pojačaće one mjere koje je i do sada obavljao u saradnji sa drugim sektorima jer je riječ o multisektorskom pristupu, naročito kada su djeca u pitanju – naglasio je Karan.

On je dodao da će se, prije svega, razmisliti o ponovom uvođenju školskih policajca, koji su se pokazali kao jako dobri.

– MUP sa velikim brojem drugih sektora, resornih ministarstava, socijalnim ustanovama, školama, nastavnicima, lokalnim zajednicama već duži niz godina ima stalne projekte koji se odnose na edukaciju nastavnika, roditelja i đaka kada je riječ, prije svega, o vršnjačkom nasilju, specifičnom segmentu maloljetničke delinkvencije, opasnostima koje sa sobom nosi droga, oružje – rekao je Karan.

Karan je dodao da je prošle godine oko 300 pripadnika MUP-a je u tom smislu edukovalo 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola, oko 700 nastavnog osoblja i roditelja.

Karan je potvrdio da se u Republici Srpskoj sprovodi kontrola oružja straljačkih klubova, koja se, kako je rekao, vrši redovno, a sada će biti pojačana.