Kecmanović: BiH se raspala, ali moćnici to ne žele da priznaju

150
Foto: presscentar.uns.org.rs

Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da se BiH već raspala, ako se sagleda realno stanje na terenu, ali da globalni diplomatski i medijski moćnici to još neće da priznaju, nego žure da u „12 i pet“ nešto na brzinu i silom preokrenu.

Na tribini „Sloboda i samostalnost Republike Srpske“, koja je danas održana u Beogradu, Kecmanović je ukazao da je počela kritična godina, u kojoj će Srpska postati slobodna i samostalna ili će biti utopljena u bošnjačku BiH.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Navodeći da dijalektika odnosa sluge i gospodara ne počiva na snazi gospodara nego na poslušnosti sluge, Kecmanović je objasnio da je za zapadne moćnike srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je odbacio ucjenu specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, loš primjer koji ne treba da se širi.

– Zapad zato Dodika, prije nego što dobije još jedne izbore, želi da ukloni sa vlasti. Narednih desetak mjeseci u Srpskoj biće obilježeni skandalima, aferama, protestima i štrajkovima. Ali, sve to smo vidjeli 2018. godine i pokazalo se da Srpska ima odgovor na tu situaciju – rekao je Kecmanović.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Prema njegovoj ocjeni, Dodikova psovka Eskobaru predstavlja simboličku prekretnicu Republike Srpske prema prijetnjama i sankcijama međunarodne zajednice.

– Zapadni mediji su objavili šta je rekao Eskobar, ali ne i Dodikov odgovor, jer im ne odgovara da to postane manir malih zemalja koje ne žele da trpe pritiske i ucjene velike sile – objasnio je Kecmanović.

Foto: SRNA

I stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da Srpsku i njene predstavnike čekaju velika iskušenja, dodajući da će se izborna godina pretvoriti u reprizu 2018. godinu, kada su ulice i trgovi bili puni demonstranata.

On je ukazao da se udar na Srpsku istovremeno odvija i na drugom kolosijeku nastojanjem da se uoči izbora kroz pravosuđe diskredituju lideri sa podrškom u narodu.

– Udar na pravosuđe u BiH počeo je velikim medijskim i svakim drugim pritiskom na glavnog tužioca (Gordanu Tadić), a završni korak je da se na ključne funkcije dovede kadar SDA kako bi ostvarili bošnjačke ratne ciljeve, počev od procesuiranja svih Srba koji su bili u Vojsci Republike Srpske do otimanja svih kasarni i vojne imovine – rekao je Ćeranić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

On je ocijenio da mržnja i netolerancija iz Sarajeva, kao i dvostruki standardi i licemjerne fraze o „građanskoj državi“ Srpsku sve više udaljavaju od BiH i jačaju težnje ka samostalnosti.

– Izgledi za mirni razlaz u BiH postoje uz razumijevanje i prećutni dogovor sila koje su garant Dejtonskog sporazuma. Do tada treba razvijati ekonomsku samostalnost Srpske i neprestano ukazivati da živimo u neuspjeloj državi – poručio je Ćeranić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Kolumnista portala „Fakti“ Siniša Ljepojević ocijenio je da je Zapad uvukao BiH u začarani krug unutrašnje samodestrukcije i da više nema kapaciteta da održava iluziju zvanu BiH.

On smatra da je na sceni haos, u kojem pobjeđuje onaj ko ima viziju, cilj i odlučnost da taj cilj ostvari.

– Prednost Srpske je što, osim svega toga, ovaj put ima i ozbiljne saveznike Rusiju i Kinu, ali će za izlazak Srpske iz začaranog kruga destrukcije u BiH biti potrebno i vrijeme – rekao je Ljepojević.

Foto: presscentar.uns.org.rs