Kecmanović: Trostruka pobjeda Dodika

75
Foto: presscentar.uns.org.rs

Politikolog Nenad Kecmanović ocjenjuje da je (lider SNSD-a) Milorad Dodik ostvario trostruku pobjedu na izborima, a opozicija poražena u sve tri izborne konkurencije, jer stranačka koalicija SDS, PDP i drugi nije uspjela da ponudi ništa više sem negativne kampanje protiv Dodika, kao ni kandidata koji bi mogao da se sa njim ravnopravno nosi.

Kecmanović u autorskom tekstu za beogradsku Politiku pod naslovom „Zašto je Dodik opet pobijedio“ ukazuje da je Dodik obezbijedio svih pet važnih eksternih faktora potrebnih za uspjeh na izborima u Repubulici Srpskoj – podršku matice, SPC, Rusije, negativan stav kolektivnog Zapada i negativan stav muslimanskog Sarajeva.

– Ruska podrška bila je maksimalna, podrška SPC nije izostala, a iz matice Dačić, Vulin Šešelj su eksplicitno podržali reizbor Dodikovog tima. Poželjni negativni stav Zapada bio je izraženiji nego ikada, a muslimansko Sarajevo je otvorilo medije Dodikovim beogradskim „simpatizerima“ koji su pred svake izbore prognozirali: „Gotov je!“ – navodi Kecmanović.

Sa druge strane, kako piše Kecmanović, saradnja sa visokim predstavnicima, „pogotovo nelegalnim (Kristijanom) Šmitom“, funkcionerima OHR-a, zapadnim ambasadorima, posrednicima, izvjestiocima i agentima fokusiranim na bilo kog domaćeg političara, pa i na Dodika, već toliko puta se pokazala kontraproduktivna.

Kecmanović primjećuje da to birači, ne bez osnova, doživljavaju kao nacionalnu izdaju, a da medijski nastupi u drugom entitetu opoziciji donose samo minus poene, jer je percepcija publike ista kao da napadaju svoju zemlju u inostranstvu.

– Opozicioni kandidati ipak nisu odoljeli ponudama da u Sarajevu udare po entitetskim i nacionalno svojima. Opravdanje da im vlast u Srpskoj uskraćuje medijski prostor ne stoji jer u Bijeljini postoji popularna BN TV specijalizovna za besomučnu kritiku vlasti, a na usluzi su im i beogradski opozicioni mediji – primjećuje Kecmanović.

On ukazuje da „PDP, njene vođe i kandidatkinja“ neće priznati izbore ni kada ih proglasi CIK naprosto zato što bi tim priznanjem istovremeno priznali da su obmanuli javnost Republike Srpske, kao što nikada neće priznati kako ih je „nato natociljao pa ostavio na cjedilu“.

Sada, kako navodi Kecmanović, opozicija spekuliše s tim da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nije čestitao Dodiku, iako je Vučić još ranije rekao da se neće miješati u izborni proces u Srpskoj, a Dodik još izborne noći rekao da to očekuje tek kada bude potvrđen od CIK-a.

– A kako je Orban već sutradan mogao da čestita? Pa tako što je Mađarska članica EU i NATO-a, a Srbija i Srpska nisu, pa im nije preporučljivo da paradiraju bratstvom i jedinstvom „srpskog svijeta“ – navodi Kecmanović.

On ocjenjuje da je potrebno uzeti razglednice Banjaluke, Bijeljine, Trebinja od prije 20 godina i vidjeti šta se sa Dodikom promijenilo u Srpskoj, koja je uprkos svemu opstala, da bi se dobio odgovor na pitanje čime je Dodik zavrijedio da ga narod desetak puta zaredom bira za lidera.

Kecmanović ističe da Dodik nudi koncentracionu vladu sa najboljim kadrovima i iz redova opozicije, kao što je i nakon prethodnih izbora 2018. godine u vlast uključio „kapitalce opozicije“ Dragana Čavića, Miću Mićića, Obrena Petrovića.

– Njemu nije cilj da oslabi nejaku opoziciju, nego da zbije patriotske redove i da SNSD transformiše iz partije u pokret za odbranu Republike Srpske pred posljednjim naletom kolektivnog Zapada da utopi Srpsku u unitarnu BiH i integriše je u NATO u finalnoj fazi globalnog prestrojavanja – zaključuje Kecmanović.