Kisić Tepavčević: Srpski narod ponosan na hrabrost i humanost predaka

11
Foto: SRNA

Izaslanik predsjednika Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da se srpski narod danas sa ponosom sjeća hrabrosti, solidarnosti i humanosti predaka koji su spasavali savezničke pilote u akciji „Halijard“ prije 77 godina.

– Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima – rekla je ona u dobojskom selu Boljanić na obilježavanju 77 godina od akcije „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Tepavčevićeva je naglasila da su obični ljudi pomagali u spasavanju pilota.

– To je bio podvig srpskog naroda i s ponosom možemo reći da nosimo njegove gene – istakla je Tepavčevićeva koja je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona smatra da je potrebno razvijati saradnju Srba i američkog naroda.

– Zadatak nam mora biti da njegujemo i razvijamo naše odnose i idemo u zajedničku budućnost. Moramo poštovati djela naših predaka. Pred Srbijom je put napretka – kaže Tepavčevićeva.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija „Vazdušni most“, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.