Klokić: Pokazati sve potencijale Srpske

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, nastojaćemo pokazati potencijal Republike Srpske u gotovo svim oblastima, poručio je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ devete po redu, održava se od 22. do 29. septembra.

– Ove godine za razliku od prošle održava se na uobičajen način, naravno poštujući sve propisane mjere. Održaće se u 11 gradova. Sve kreće iz Beograda sa nastupom banjalučkog Filharmonijskog orkestra. Tog dana očekuje nas predstavljanje privrednih zona u Privrednoj komori Srbije, sa posebnim akcentom na regiju Podrinje. Još četiri grada će se predstaviti, i to Prijedor, Gradiška, Zvornik i Trebinje – kaže Klokić.

Zatvaranje manifesstacije predviđeno je u Novom Sadu, i to kulturno umjetničkim programom, a predstaviće se Etno grupa Trag.

– Potencijali Srpske će biti u svim oblastima, najveći naravno na privredi i turizmu, ali nećemo preskočiti ni dostignuća u obalstima kulture, sporta, nauke, obrazovanja. Zato je akcenat u privrednim zonama, da predstavimo svoje potencijale, i da zainteresujemo investitore da ulože u Srpsku – dodao je Klokić.

Istakao je da je saradnja između Republike Srpske i Srbije na veoma zavidnom nivou.

– Nema grada i opštine gdje Srbija nije direktno pomogla Srpskoj, i to u različitim projektima. Svakako da je kapitalni auto -put preko Rače i Bijeljine, da se spoji zapadni dio Srpske sa Beogradom, a tu je i auto-put Beograd-Sarajevo. Srbija je najznačajniji spoljni trgovinski partner Srpske, ali i najznačajniji investitor. Mnogo toga je precizirano i na specijalnim i paralelnim vezama koje postoje. I to nije sporno, ali nikada veze nisu bile jače i konkretnije – zaključio je Klokić.