Kojić: Bošnjaci iskorištavaju svaku tačku evropskog puta da otmu neku nadležnost Republike Srpske

10
Foto: rcirz.org

Bošnjaci iskorištavaju svaku tačku evropskog puta da otmu neku nadležnost Republike Srpske, rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Zato im je važna karika na tom putu Ustavni sud, a postala je nažalost i Venecijsnska komisija – istakao je Kojić.

Kojić je naglasio da gotovo svaki dan u FBiH rade određene neustavne stvari, i zato će iz Republike Srpske stići zahtjev za mirnim razlazom.

– Republika Srpska će mirno ponuditi razlaz FBiH, da se mirno raziđemo, bez ekcesa, nacinalnih povišenih tenzija. To je pravo svako države i njenih institucija. Imate primjer Srbije i Crne Gore koje su se mirno razišle, i od jedne postale dvije nezavisne države. Njihov odgovor sigurno neće biti odmah prihvatljiv, ali važno je ponuditi, možda ćemo naći kompromis za pola godine – poručio je Kojić.

Komentarisao je i navodni dolazak novog američkog ambasadora u BiH Daglasa Džonsa.

– Ne može biti gori od Marfija. Mislim da će situacija na Zapadnom Balkanu u mnogome zavisiti od izbora u SAD za novog predsjednika – dodao je Kojić.

Uskoro ćemo imati i komemoracije, prvo u Bratuncu, a onda i u Srebrenici.

– Sve se krije kada je u pitanju Srebrenica, još od 1996. godine. Na podmukao način zloupotrebljavali su vanjsku politiku BiH, tako i sada rade. Izuzev ruskog i kineskog ambasadora niko ne dolazi na komemoracije u Bratunac, Donju Gradinu, na Ozren. Kako onda sve žrtve mogu biti jednake? To je klasično licemjerstvo – poručio je Kojić.