Kojić: Politikantstvo organizacija iz Srebrenice i pritisak na institucije Republike Srpske

6
Foto: rcirz.org

Otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću koje su uputili predstavnici udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i „Žena Podrinja“ predstavlja politikantstvo i vrstu pritiska na zvanične predstavnike Republike Srpske, rekao je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kojić je rekao da je, s obzirom na to da organizacije iz Srebrenice pokazuju nezadovoljstvo u procesu traženja nestalih, saglasan sa tim da Institut za nestala lica BiH ne radi adekvatno svoj posao u procesu traženja, te je ukazao da je prisutna diskriminacija kada je riječ o traženju lica srpske nacionalnosti.

– Znamo da je prisutna diskriminacija kada je riječ o traženju nestalih lica srpske nacionalnosti. Možda se možemo dogovoriti da je potrebno da se Institut za nestala lica BiH ukine ili u nekoj blažoj mjeri reformiše – poručio je Kojić.

On je naglasio da porodice ne treba da se bave politikantstvom, već procesom traženja nestalih lica i ukazao da je u konkretnom slučaju riječ o pritisku na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

– Ovo se ne smije dešavati i mora biti osuđeno od svih u BiH – poručio je Kojić.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću predstavnici udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i „Žena Podrinja“ naveli su da „majke Srebrenice, Bratunca i drugih opština Podrinja i nakon 28 godina još tragaju za svojom djecom, koja su pobijena u julu 1995. godine“.

– Obraćamo Vam se sa molbom da nam dostavite informacije o grobnicama za koje još ne znamo – navedeno je u otvorenom pismu.