Kolekcija Dikensovih predmeta pred posjetiocima muzeja u Londonu

24
Foto: wsj.com

Muzej Čarlsa Dikensa izložio je 300 predmeta iz najveće privatne zbirke – pisma, nakit, ilustracije Dikensovih knjiga kao i 25 romana iz njegove lične biblioteke.

U londonskom Muzeju od sada će biti pohranjeno i 25 do sada neviđenih pisama Čarlsa Dikensa. U jednom od njih on opisuje planove za bogatu večeru i primećuje da bi trebalo da bude mnogo šampanjca, a nešto manje vina.

Osim pisama preuzeti su i lični predmeti uključujući pribor za pisanje, nakit, originalni umetnički radovi ilustratora njegovih knjiga, veći broj neobjavljenih rukopisa, pisma ljudi iz njegovog najbližeg okruženja i 25 knjiga iz Dikensove lične biblioteke.

Direktorka Dikensovog muzeja smatra da je to izuzetna kolekcija.

– Ovo je fantastična nabavka za naš muzej, najveća još od 70-tih godina. Pruža nam novi uvid u njegov život i djelo – naglašava Sindi Sjughru.

Dobijanje tako velikog broja predmeta iz privatne zbirke bilo je moguće zahvaljujući bespovratnom zajmu od milion i 200.000 funti od Nacionalnog fonda za nasljeđe i sjećanje, kao i drugih fondova koji su značajno doprinijeli donacijama. Ukupna suma je milion i 800.000 funti.

– Kolekcija nam pruža i sliku o tome kakav je bio odnos Dikensa prema porodici i prijateljima. O uticaju njegovih knjiga širom svijeta. Zbog toga je ovo za nas poseban dan – dodaje direktorka.

Donirana zbirka će biti istražena, uneta u kataloge i konzervirana prije nego što bude izložena u naredne dvije godine, kako preko interneta tako i u prostorijama piščevog doma u Londonu. Dospijeće kolekcije je objavljeno na dan 208. godinu Dikensovog rođendana.