Komšić proglašen nepoželjnom osobom na hrvatskim područjima

29
Foto: klix.ba

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH donio je zaključak da Željko Komšić bude proglašen nepoželjnom osobom na svim područjima gdje djeluju institucije hrvatskog naroda i HNS-a, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Čović je rekao da će HNS, s obzirom na to da Komšić grubo krši Ustav BiH, iskoristiti sve mogućnosti kroz pravosudne institucije i politički sistem da ospori legalnost i legitimitet Komšića na toj funkciji.

Kada je riječ o budućim partnerima u vlasti, Čović je naveo da će partneri HDZ-a BiH i HNS-a biti legitimni predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda, te da bez toga BiH neće funkcionisati.

– Ko su, znaćemo kada se proglase rezultati izbora – dodao je Čović.

Kada je riječ o bošnjačkim strankama, on je naglasio da sve koje imaju legitimitet mogu biti partneri, osim DF-a.

– Razgovarali smo već sa nekim partnerima, detalje s kim razgovaramo i o čemu, za sada ću sačuvati od javnosti – rekao je Čović, dodajući da je razgovarao sa „oba predstavnika konstitutivnih naroda“, predstavnicima vlasti iz Hrvatske, te Briselom.

On je naglasio da će HNS nastojati da se vlast formira u roku od 30 dana od proglašavanja rezultata izbora, da bi se odmah usvojili budžeti do kraja godine.

Čović je naveo da će HNS imati paket za formiranje vlasti koji sadrži tri elementa.

– Prvi je evroatlantske integracije i u okviru njih Izborni zakon, drugi paket je funkcionisanje pravne države i zakonska regulativa koja će obezbijediti nezavisno pravosuđe i da zaživi pravna država i treći socijalno-ekonomski paket – precizirao je Čović.

On je dodao da je Predsjedništvo HNS-a povodom odluke da se BiH omogući kandidatski status donijelo zaključak da se da puni doprinos za otvaranje procesa neophodnih reformi, kao i sve što je bilo uslov, te što je iznova definisano.

Čović je dodao da je HDZ BiH pozvao sve stranke HNS-a da nastave djelovati kroz HNS kada bude trenutak za popunu izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima.

– Uvjereni smo da ćemo imati ubjedljive većine u domovima naroda na nivou Federacije i nivou BiH, te mogućnost formiranja vlasti na tim nivoima, kao i u šest kantona – rekao je Čović.