Komšića izabrali Bošnjaci

25
Foto: dnevni.ba

Bošnjaci su četvrti put uspjeli da isprobanom matricom i sa više od 130.000 „dodatnih“ glasova izaberu lidera Demokratskog fronta Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji će i naredne četiri godine obavljati dosadašnju dužnost, piše „Glas Srpske“.

Prema preliminarnim rezultatima opštih izbora u BiH, Komšić je u trci za ovu poziciju zasad osvojio više od 198.000 glasova, tridesetak hiljada više od kandidata hrvatskog bloka Borjane Krišto iz HDZ-a.

Banjalučki dnevnik navodi da se može zaključiti, ako se analiziraju dosadašnji podaci i „trendovi“, da će Komšić na kraju dobiti čak 130.000 glasova više nego njegova partija za Parlament FBiH.

Upravo ta razlika, ali i činjenica da je broj Hrvata koji podržavaju Komšića minoran, ukazuju da je lider DF-a, u stvari, godinama zajednički kandidat bošnjačkih partija, piše „Glas Srpske“.

U nekim sredinama poput Lukavca, Gračanice, Tešnja, Srebrenika ili Ključa on je čak imao više glasova i od lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Komšić je u zapadnoj Hercegovini, prema dosadašnjim podacima, dobio tek nešto više od 180 glasova. Tako je u Ljubuškom dobio 66, Širokom Brijegu 50, Grudama 47, Posušju 18, Ravnom osam.