Korbin se izvinio

21

Lider britanskih Laburista Džeremi Korbin izvinio se pristalicama zbog velikih gubitaka njegove partije na izborima.

U člancima objavljenim danas u britanskim listovima „Sandej Miror“ i „Obzerver“ on je priznao neuspjeh stranke na izborima i prihvatio svoju odgovornost za to.

– Neću okolišati, rezultat je bio težak udarac za svakog kome je toliko očajnički bila potrebna prava promjena u našoj zemlji. Žao mi je što smo podbacili i ja preuzimam odgovornost za to – napisao je Korbin u otvorenom pismu Miroru, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Konzervativci premijera Borisa Džonsona osvojili su ubijedljivu većinu od 80 poslanika na opštim izborima održanim u četvrtak. To je najveća izborna pobjeda Konzervativca za 30 godina, pa su potisnuli Laburiste iz njihovih tradicionalnih uporišta.

Suprotno njima Laburisti su pretrpjeli najgore izborne rezultate od 1935. godine.

Korbin je rekao da će njegova stranka izvući lekcije iz poraza i obećao da će bolje slušati tradicionalne birače Laburista koje su izgubili u radničkim sredinama.

– Ova partija postoji da bi ih predstavljala, povratićemo njihovo povjerenje – rekao je on.

On je rekao ipak da je „ponosan“ na kampanju partije i da je ona nudila poruku nade na izborima.

– Ponosan sam da smo o štednji, korporativnoj moći, nejednakosti i klimatskoj urgentnosti dobili argumente i ponovo napisali uslove političke rasprave – piše Korbin u Obzerveru i ocijenio da će njegov manifest biti viđen kao istorijski važan.

Vođa Laburista za koga se očekuje da će otići s tog mjesta početkom iduće godine dodao je da je partija riješena da povrati povjerenje svojih dugogodišnjih glasača koji su je napustili.

Preliminarni razgovori će biti vođeni iduće nedjelje u partiji o izboru novog vođe. Korbin će vjerovatno donijeti odluku o odlasku na, kako je najavljeno, specijalnom sastanku, početkom januara.

Imena Lise Nendi i Džes Filips pojavila su se kao mogućih kandidatkinja da ga naslijede na čelu stranke.