Košarac: Argumentima onemogućiti da se na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada

14
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da hrvatska strana na netransparentan način vodi aktivnosti o gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i da je važno argumentima je u tome onemogućiti, jer u sprotnom može imati nesagledive posljedice po živi svijet.

– Primarni cilj je da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i u korak sa hrvatskim ekspertima rade na neophodnoj analizi i sakupljanju argumenta i činjenica – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je rekao da od Hrvatske nemaju ni jednu zvaničnu informaciju o mogućem odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

– Dosadašnje informacije govore o tome da Hrvatska na tome radi i ne želimo da imamo inferioran odnos. Želimo da budemo mobilisani – izjavio je Košarac nakon sastanka članova Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora sa predsjedavajućim Ekspertskog Emirom Dizdarevićem i Pravnog tima Željkom Bogutom.

On je naglasio da je obaveza da se ovaj posao radi istim intenzitetom kao što to radi hrvatska strana, koja taj proces ne vodi transparentno.

– BiH nema nijednu zvaničnu informaciju i to ukazuje na činjenicu da se našim ekspertima, nadležnim tijelima i timovima ne dostavlja adekvatna dokumentacija. Na temelju te dokumentacije jednako kao hrvatska strana, tako i strana iz BiH bi trebalo da sprovodi određene aktivnosti – istakao je Košarac.

On je dodao da su na ovom sastanku to detektovali kao ključni problem, te će mimo informacije, koju će dostaviti Savjetu ministara, obavijestiti i Ministarstvo inostranih poslova da hrvatska strana ne dostavlja traženu dokumentaciju, niti informacije.

– Ministarstvo inostranih poslova treba da u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH obavlja aktivnosti i da omogući našoj strani i informacije i neophodne dokumente – naveo je Košarac.

On je dodao da će tokom sedmice obavijestiti šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera o istim problemima, s obzirom na činjenicu da je Hrvatska član EU.

– Još nemamo zvaničnu informaciju kada će biti sastanak na ministarskom nivou. Smatram da je i to važno zbog očuvanja dobrih bilateralnih odnosa. Ovo pitanje može biti otvoreno i sa tog aspekta želim da kažem da je potpuna politička mobilnost svih institucija u BiH da se ovo pitanje tretira na adekvatan način – rekao je Košarac.

Košarac je napomenuo da je njihova obaveza da na osnovu prijedloga srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i odluke Predsjedništva kojom su obavezali sve institucije da taj posao rade kako bi zaštitili zdravlje ljudi i životnu sredinu u BiH, te su u tom kontekstu svi i mobilisani.

On je dodao da je Ekspertski tim do sada imao devet radnih sastanaka i da postoje veoma jasne procedure i nadležnosti eksperata za određene oblasti.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević pojasnio je da tim čine profesori – geolozi, građevinci, hidrolozi, fizičari sa univerziteta iz BiH, te dva internacionalna eksperta.

– Grupa profesora koja se bavi geologijom, hidrologijom, geofizikom odradiće svoj dio posla i pratiti šta Hrvatska po javnoj nabavci planira da uradi. Tražićemo zvanično, ako krenu geološka istraživanja, da na mjestu događaja budu naši profesori – rekao je Dizdarević.

Predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut je ukazao da je bilo potrebno da se formira ovaj tim, kako bi se napravila pravna analiza i izradila startegija za zaštitu interesa BiH.

On je izrazio nadu se da će ovo biti učinjeno u što kraćem roku i da slijede smjernice drugih nadležnih institucija.

Prema njegovim riječima, još nije definitivno odlučeno da će Hrvatska na ovoj lokaciji graditi odlagalište nuklearnog otpada, a postoji i mogućnost da se otpad skladišti u Sloveniji, što bi bilo i prihvatljivije.

Bogut je naveo da postoje pravni mehanizmi kako se BiH može protiviti planovima Hrvatske, a kao opciju naveo je tužbu protiv Hrvatske, ako bude neophodna.

Sastanku su prisustvovali i ministar turizima i životne sredine FBiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjendost Marinko Zeljko, a putem video-linka učestvovala je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.